'Teeven doet te weinig tegen asielstroom'

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) doet te weinig om de explosief toegenomen stroom asielzoekers tegen te houden. CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum zei dat vandaag, voorafgaand aan het asieldebat 's middags in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven.Beeld ANP

Teeven meldde onlangs dat er momenteel 1000 asielzoekers per week naar Nederland komen, vooral uit Eritrea en Syrië. Daartegen zijn (beperkte) extra mobiele controles aan de grenzen ingezet, maar de grenzen dichtgooien is niet mogelijk volgens Europese afspraken.

Van Hijum vindt dat Nederland daarmee het braafste jongetje van de klas is. Hij wijst erop dat Duitsland de grenscontroles veel uitgebreider uitvoert en ook mensen terugstuurt aan de grens.

'Vluchtelingenstroom ontwrichtend'
D66 vindt ook dat het kabinet urgenter aan de slag moet met de explosie van het aantal asielzoekers. Premier Mark Rutte zou een Europese vluchtelingentop met andere Europese regeringsleiders moeten beleggen, zei D66-Kamerlid Gerard Schouw. Rutte zelf waarschuwde vrijdag nog dat de toestroom 'ontwrichtend' is voor de Nederlandse samenleving.

PvdA-leider Diederik Samsom voelt niet voor een EU-top. Hij ziet meer in al gepland Europees overleg op 5 juni, als Teeven met zijn collega's om de tafel zit. Volgens Samsom moeten de EU-landen hun asielbeleid gaan harmoniseren, dan kunnen mensensmokkelaars niet telkens het land met het minst strenge asielbeleid uitzoeken om geld te verdienen.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat iedereen in Europa de bestaande afspraken moet nakomen. Zo moet 'Italië zijn problemen niet over de schutting gooien. We moeten mensensmokkelaars geen argument geven vluchtelingen hier naartoe te te lokken door onterecht asiel te verlenen. Daar moeten we mee ophouden.'

Joël Voordewind van de ChristenUnie wil dat Teeven het aantal vluchtelingen dat Nederland elk jaar via de VN-vluchtelingenorganisatie asiel verleent, moet verhogen. Dat zal mensensmokkel volgens hem tegengaan. Ook wil hij meer geld voor regionale opvang en noodhulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden