Teelt nieuwe genmais verdeelt EU-lidstaten

De EU-lidstaten zijn uiterst verdeeld over het toestaan van de teelt van een nieuwe genetisch gewijzigde maissoort. Op een stemming vandaag in Brussel hielden de voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht. Nederland stemde tegen omdat de Tweede Kamer dat wil.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Dat is van diplomaten vernomen. Op tafel lag het voorstel van de Europese Commissie om de teelt van de omstreden genmais 1507 in de EU toe te laten. Door de patstelling bij de lidstaten is Brussel weer aan zet. De Europese Commissie kan nu besluiten akkoord te gaan met de teelt van de mais.

Critici, zoals de internationale milieuorganisatie Greenpeace, stellen dat de genmais schadelijk kan zijn voor vlinders en motten. In een eerste reactie waarschuwt Greenpeace de commissie niet alsnog akkoord te gaan met de teelt, gezien 'de politieke oppositie en de zorgen over de gevolgen voor het milieu.' Volgens de organisatie zou Brussel illegaal handelen.

Het Europees Hof van Justitie tikte de Europese Commissie eind vorig jaar nog op de vinger omdat er nog steeds geen besluit was genomen over toelating. Producent Pioneer (DuPont) diende al in 2001 een aanvraag in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden