TEDxYouth: over kansen pakken, dromen en elkaar inspireren

Zet jezelf op de kaart. Of liever gezegd op de stip. Zenuwachtig maar gepassioneerd delen jongeren hun doelen en ideeën tijdens TEDxYouth. Een conferentie voor 12 tot 18-jarigen met als hoofddoel elkaar inspireren tot het najagen van ambitieuze dromen.

Paul de Medereiros: 'laat nooit een kans liggen. Durf om je heen te kijken en durf ze te zoeken'. Beeld Bram Muller
Paul de Medereiros: 'laat nooit een kans liggen. Durf om je heen te kijken en durf ze te zoeken'.Beeld Bram Muller

'Ik dacht: jullie zitten hier allemaal met een idee. En als je een idee hebt moet je hartstikke je best doen om te zorgen dat het waarheid wordt. Maar als het dan lukt weet je wel zeker dat het een goed idee was'. De 16-jarige Bas de Vries spreekt tijdens TEDxYouth. Hij vertelt simpel en snel. 'Ik vond mijn idee goed en vertelde het aan iedereen weet je. Dus toen werd het opgepikt en over twee weken gaat mijn website over auto's kopen dus online'.

Bas is een van de sprekers in de zaal van De Nieuwe Liefde. Het is nog vroeg in de ochtend als het conferentiegebouw zich vult met zo'n 150 jongeren. Allemaal hebben ze bij het inschrijven voor de bijeenkomst hun droom moeten invullen op een formulier. En krijgen ze les in het najagen van die droom via het concept van TED (Technology Entertainment Design).

TEDx
TED is een platform dat een kwart eeuw geleden werd opgezet in Amerika met als doel te inspireren. De formule is simpel: door de organisatie geselecteerde sprekers worden geplaatst op een grote rode stip op het podium en krijgen de kans het publiek te overtuigen en iets bij te brengen op een manier die aanzet tot actie.

Tijdens TEDxYouth in Amsterdam vertellen jonge sprekers aan hun leeftijdsgenoten hoe zij op eigen kracht iets bereikt hebben. Van het opstarten van een eigen website tot het zesmaal beklimmen van de Alpe'd Huez voor het goede doel.

Zo ook Wilma Westenberg, die gepest werd omdat zij een tumor in haar gezicht heeft die niet kan worden weggehaald. Wilma vertelt dat ze het spuugzat was om elke keer uit te moeten leggen wat er met haar aan de hand was. Om hier iets tegen te doen maakte ze een website over haar ziekte. Met de website won ze de websiteprijs Gouden Apenstaart. 'Maak van je zwaktes je sterkte' eindigt ze haar betoog. En zoals gebeurt na elke spreker barst de zaal uit in een enorm applaus.

Workshops
Er zijn niet alleen sprekers. Na de lunch vinden er door het hele gebouw workshops plaats. Op de grond in de foyer zit een groep op de grond. Op iPads kijken ze naar een filmpje over vogels die op het meest afgelegen eiland ter wereld leven en toch overlijden door de stukken plastic die zij in hun maag krijgen. Met dit idee in hun achterhoofd gaat de groep naar buiten om met vuilnisprikkers de Da Costakade op te ruimen.

Na de workshops verzamelt iedereen zich weer in de zaal voor de laatste verhalen. De 17-jarige Paul de Medereiros weet het publiek het meest te boeien. Hij illustreert zijn verhaal met een stapel witte A4'tjes. 'De papieren staan voor kansen' zegt Paul. 'We zijn hier allemaal in Nederland en in Nederland heeft iedereen een grote stapel kansen. Ik heb kunnen meemaken hoe jammer het is om zo'n kans te laten liggen'. Theatraal scheurt hij een aantal blaadjes doormidden terwijl hij zijn gemiste kansen opnoemt. Iedereen in de zaal blijkt een blaadje en een pen onder zijn stoel te hebben en mag zijn eigen droom opschrijven. 'Laat nooit een kans liggen. Durf om je heen te kijken en durf ze te zoeken'.

Limonade
Aan het eind van de dag schrijft een van de presentatoren alles wat er vandaag geleerd is op een flipover. 'Geef nooit op', 'overschrijd grenzen', pak alle kansen die je pakken kan'. Of zoals een van de spreeksters het mooi maar simpel verwoordde: 'Het heeft niet meegezeten maar ik heb toch heel veel bereikt. Ik heb van de zure citroen een glaasje limonade gemaakt'.

Jongeren tijdens een van de TEDx workshops. Beeld Bram Muller
Jongeren tijdens een van de TEDx workshops.Beeld Bram Muller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden