PlusPS

Ted Struwer schildert restaurants naar haar smaak

Illustrator Ted Struwer (26) zet elke week een schilderijtje van een Amsterdamse eetgelegenheid online. Mét tekst, want als kind wilde ze restaurantrecensent worden.

De SchoolBeeld Ted Struwer

Ted Struwer weet nog goed hoe ze er als kind van droomde in de voetsporen van restaurantrecensent ­Johannes van Dam te treden. Geen alledaags verlangen voor een jong meisje ("door mijn naam wordt vaak gedacht dat ik een jongetje ben"), maar de verhalen over onbekende plekken met heerlijk eten hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op haar.

Het kwam er alleen nooit van. Na de middelbare school begon ze aan de kunstacademie in Utrecht, tegenwoordig tekent ze voor onder meer Het Parool.

"Ik ben gewoon te aardig om zware kritiek te leveren," zegt Struwer, terwijl ze haar werk uitstalt op tafel. "Zelfs als het slecht is, vind ik het zielig om iemand af te branden.

En hoewel een restaurantrecensent het ongetwijfeld geen afbranden zal noemen, moet die toch een beetje ­ongezouten kritiek kunnen leveren. Voor Struwer genoeg reden om haar ­ambities aan de wilgen te hangen.

Umami by HanBeeld Ted Struwer

Maar stoppen met uit eten gaan, dat deed ze niet. In het najaar van 2017 begon ze met het schilderen van restaurants die ze bezocht én haar goedkeuring wegdroegen. Het resultaat is een serie schilderijtjes van 15 x 15 centimeter met de - volgens Struwer - leukste plekken van Amsterdam. Elke week komt er eentje bij.

"Als ik een werkopdracht krijg, duik ik er helemaal in. Uren en uren aan nadenken, schrijven en googelen gaan aan een tekening vooraf. Dat zie je alleen niet altijd terug en dat is weleens jammer. Dit project is anders: ik doe het voor de lol en om wat te kunnen oefenen met kwasten. Er is niemand van wie ik iets móet doen."

"Alhoewel, inmiddels begint het een beetje dwangmatig te worden," zegt ze met een kleine lach. "Nu moet ik er van mezelf elke week eentje publiceren."

Die perfectionistische kant van zichzelf kwam ze al ­tegen op de kunstacademie. "Ik verzette me altijd tegen de mensen die alleen maar makkelijke, vrolijke tekeningen maakten; ik vond het te oppervlakkig. Nu realiseer ik me dat juist die simpele tekeningen niet zo makkelijk zijn. Ik ben geen autonoom kunstenaar. Bij een vrije opdracht heb ik het moeilijk."

Dagboek
Recensies zou ze haar schilderijtjes plus tekst niet noemen; te pretentieus. Want niet alleen de liflafjes bij restaurant Bak in de Houthaven worden belicht, ook een simpel kroketje van de Febo komt in de schijnwerpers te staan.

VoldaanBeeld Ted Struwer

Maar, wat is het dan wel? "Het is eerder een dagboek. Ik schilder alleen restaurants die ik sympathiek vind. Dat kan dan het eten zijn of het idee erachter. Een leuke kaart, goede prijs-kwaliteitverhouding, leuke bediening. Of nou ja, als je het zo bekijkt is het misschien toch wel een ­recensie."

Van elk restaurant schildert Struwer dus iets wat haar opvalt. Dat kan een tegeltjesvloer zijn zoals bij Umami, een glas-in-loodraam bij Pazzi of het mozaïek op de bar van Mr. & Mrs. Watson. Ze schrijft er een korte tekst bij met haar bevindingen. Een recensie zonder kritische noot.

De schilderijtjes zijn te vinden op Instagram en - Struwer moet er even over nadenken - ja, ze zijn ook te koop. Het ontbreekt haar aan zakelijk instinct, zegt ze, maar áls ­iemand er eentje zou willen kopen, tja, dan kan dat eigenlijk wel. "Of misschien moet ik er maar gewoon mee langs restaurants gaan en ze ruilen voor een etentje."

Het dagboek is te vinden op Instagram via #hongerendorstinamsterdam en @tedstruwer

PazziBeeld Ted Struwer
Coba TaqueriaBeeld Ted Struwer
De SchoolBeeld Ted Struwer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden