Techstart-up Nico.lab naar beurs in Australië

De Amsterdamse techstart-up Nico.lab wil begin volgend jaar naar de beurs in Australië.

Het Parool
null Beeld Nico.lab
Beeld Nico.lab

Het bedrijf heeft een softwareproduct ontwikkeld dat de diagnose en behandeling van beroertes aanzienlijk versnelt. Voor de verdere vermarkting hiervan wil directeur Robert Kuipers van Nico.lab op de beurs minimaal 3 miljoen euro ophalen. Onlangs haalden ze al 2 miljoen euro op bij investeerders.

'Time is brain'
Nico.lab is in 2015 ontstaan als spin-off van het Amsterdamse ziekenhuis AMC en won recent een Europese prijs van een half miljoen euro. Ook is er interesse vanuit Noord-Amerika. Techreuzen als Google, Intel en HP zijn al een samenwerking aangegaan om de software begin volgend jaar ook naar de Amerikaanse markt te brengen.

Tijd is cruciaal voor het behandelen van een beroerte, vertelt directeur Robert Kuipers. Of zoals ze bij Nico.lab ook wel zeggen: "Time is brain."

"Bij iemand die een beroerte heeft, is hersenweefsel afgesloten van bloedtoevoer, waardoor het afsterft. Hoe langer je wacht met ingrijpen, hoe meer hersenweefsel er afsterft. En dat is een onomkeerbaar proces. Het is dus ontzettend belangrijk er vroeg bij te zijn."

Het menselijk oog
Maar eerst moet worden vastgesteld of er sprake is van een beroerte. Kuipers schetst twee problemen. "De eerste is dat het tijdrovend is voor de mens om alle hersenscans in het ziekenhuis na te gaan. Een hersenscan kan al uit vijftig fotootjes bestaan. Die moet je allemaal doornemen met het menselijk oog. Dat is best een uitdaging, zelfs voor ervaren radiologen."

Daarnaast is objectiviteit van belang. "Het is afhankelijk van ervaring of een radioloog alle relevante kenmerken uit de scans haalt en daaraan de juiste behandeling koppelt."

Door beide factoren, snelheid en objectiviteit, duurt het soms in een academisch centrum meer dan een uur om tot een behandelingsplan te komen nadat de scan is uitgelezen. Nico.lab probeert beide problemen op te lossen met de eigen software. "Een computer is sneller en hij is objectief."

null Beeld Nico.lab
Beeld Nico.lab

Twee miljard euro kosten
Nico.lab wil de software dit jaar bij zeker tien Nederlandse ziekenhuizen implementeren. Dat wil zeggen: testen en vergelijken met de gangbare methode die al jaren wordt gebruikt om een beroerte vast te stellen.

En nu Nico.lab de Australische markt op gaat, hoopt het bedrijf daar ook vijf Australische ziekenhuizen aan toe te voegen. "Dat is een uitdagend streven. Maar het leuke is dat we met technologie bezig zijn die je op allerlei manieren kunt toepassen."

Alle ontwikkeling is welkom: "De beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit op de langere termijn. Dat kost Nederland twee miljard euro op jaarbasis."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden