Technisch hart krijgt er van langs in rapport Ling

Het technisch hart van Ajax was in de huidige opzet met Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Marc Overmars gedoemd te mislukken. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van het rapport van de opgestapte adviseur Tscheu La Ling.

Tscheu La Ling op een archieffoto. Beeld anp
Tscheu La Ling op een archieffoto.Beeld anp

Het rapport-Ling oordeelt over het Plan Cruijff. De conclusies over met name het 'technisch hart' ('leidend voor het voetbal') zijn hard. De contracten van directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer, assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk spreken elkaar tegen en werken onduidelijkheid in de hand. Zo is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor aan- en verkopen, selectiebeleid en sportieve resultaten.

Onduidelijkheid over contracten
Zo is niet duidelijk wie er nu wel en niet in het bepalende orgaan zitten. ,,De contracten spreken elkaar tegen. De rol van Overmars als directeur voetbal is onduidelijk. Hoe kan hij het TH (technisch hart) vertegenwoordigen, terwijl hij er volgens zijn contract niet in zit?''

Verder is de verantwoordelijkheid voor het personeelsbeleid, aan- en verkopen, selectiebeleid en sportieve resultaten ongewis. Bovendien 'erkennen allen dat er problemen zijn in en met het TH (technisch hart). Alleen Bergkamp wijst een schuldige aan, namelijk Jonk', schrijft La Ling. Eerder deze week werd Jonk's ontslag aangekondigd, maar hij weigert te vertrekken.

Onprofessionele besluitvorming
Ook de manier van werken van het technisch hart wordt gekraakt. ,,Er is sprake van onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen. De belangrijkste technische zaken als speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroom, individuele spelers, etc. worden niet of nauwelijks besproken.''

Ling laat in zijn rapport ook niets heel van het transferbeleid van Ajax. Van de laatste 29 aankopen telt hij liefst 14 miskopen.

,,De uitgangspunten van het plan-Cruijff worden niet gevolgd als het gaat om het aankoopbeleid", concludeert Ling. ,,Er worden veel te veel miskopen en breedteaankopen gedaan. De aankopen zijn zelden een directe versterking gebleken. Het aankoopbeleid faalt dus in sportieve zin, (...) maar ook in financiële zin."

Lees hier het volledige rapport van Ling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden