Techgiganten schrijven Obama brief: beperk surveillance door overheid

Acht grote Amerikaanse bedrijven uit de technologiebranche zijn een campagne begonnen om digitale surveillance door de overheid aan banden te leggen. De coalitie, die wordt geleid door Google en Microsoft, wil dat de Verenigde Staten het goede voorbeeld geven. Ze hebben president Obama een open brief geschreven.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

'We dringen er bij de VS op aan om het voortouw te nemen bij hervormingen die garanderen dat surveillance door de regering duidelijk wordt beperkt door de wet, in verhouding staat tot de risico's, transparant is en onder onafhankelijk toezicht staat', schrijven de bedrijven.

De techreuzen hebben een website in elkaar gezet waarop ze hun plan uit de doeken doen. Daarnaast lieten ze maandag in verschillende landelijke dagbladen paginagrote advertenties plaatsen om hun zorgen over spionage door geheime diensten uit te spreken, weet The New York Times. Het initiatief is bijzonder omdat deze bedrijven nu een gezamenlijk front vormen, waar ze doorgaans met elkaar concurreren.

Vuist vormen
Ook Apple, Yahoo, Facebook, Twitter, AOL en LinkedIn maken deel uit van de coalitie. De bedrijven zijn zich ervan bewust dat overheden de taak hebben om burgers te beschermen. Maar mede door de onthullingen van Edward Snowden over de spionagepraktijken van de NSA zou duidelijk zijn geworden dat 'de balans in veel landen is doorgeslagen in het voordeel van de staat en in het nadeel van de rechten van het individu'.

Activist Trevor Trimm denkt wel te weten waarom de firma's een vuist vormen. 'Ze hebben er nu een zakelijk belang bij om de privacy van de gebruikers te beschermen en zich hard te maken voor veranderingen.' Dat lijkt Brad Smith van Microsoft te bevestigen. 'Mensen willen geen technologie gebruiken die ze niet vertrouwen. Overheden hebben dat vertrouwen geschaad en ze moeten dus ook helpen het te herstellen.'

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden