Techbedrijven vrezen wegpesten expats door hoge lasten

Hoe lang is Amsterdam nog techhoofdstad van Europa? Techgiganten als Booking, TomTom en Adyen vrezen dat hogere lasten kenniswerkers uit Nederland wegjagen of afschrikken te komen.

Techgiganten als Booking, TomTom en Adyen vrezen dat hogere lasten kenniswerkers uit Nederland wegjagen of afschrikken te komen Beeld ANP
Techgiganten als Booking, TomTom en Adyen vrezen dat hogere lasten kenniswerkers uit Nederland wegjagen of afschrikken te komenBeeld ANP

Buitenlandse kenniswerkers, die cruciaal zijn voor techbedrijven, vrezen in de knel te komen doordat ze plotseling zwaarder worden belast. Amsterdamse techgiganten Booking.com, TomTom en Adyen slaan alarm. "Alleen met voldoende talent kunnen Nederlandse tech­bedrijven wereldwijd concurreren."

Het kabinet wil vanaf 1 januari voor alle 56.000 buitenlandse kenniswerkers, ook die hier al zijn, de duur van het belastingvoordeel dat ze genieten inperken van acht tot vijf jaar. Vakbonden steunen die beslissing.

Volgens de acht grootste techbedrijven van Nederland pakt de ingreep desastreus uit voor het vestigingsklimaat en de rol van Nederland als IT-voorloper, juist twee zaken die in het regeerakkoord worden omarmd.

'Als het aankomt op het werven van techtalent concurreert Nederland met de VS, Londen, Berlijn, Dubai, Tel Aviv, Singapore, Hongkong en Sjanghai,' schrijven ze in een brandbrief aan het kabinet, die is ondertekend door toplui van onder meer Booking.com, Adyen, Thuisbezorgd, TomTom, Bol.com en Marktplaats.

"Kenniswerkers zijn internationaal georiënteerd en kunnen door de schaarste op de internationale arbeidsmarkt makkelijk naar elders doorstromen. We concurreren niet alleen op techklimaat en het internationale karakter van de steden, maar ook op kosten van levensonderhoud en salaris."

Onvriendelijk klimaat
Nog los van de dreigende belastingingreep wordt Amsterdam op meer punten voor expats in rap tempo onaantrekkelijk. Was de stad volgens vastgoedadviseur JLL in 2014 nog nummer 34 op de lijst van duurste Europese steden om te wonen, vorig jaar was dat al plek 22. Vooral huisvestingskosten lopen snel op.

Ook kalft het vriendelijke klimaat van de stad tegenover bezoekers snel af en dat blijft in de expatwereld niet onopgemerkt. Uit onderzoek van salarisbedrijf Holland Payroll blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse werknemers een expat als collega vervelend vindt - jongeren meer dan 50-plussers. De 'expatbonus' moet worden afgeschaft, vindt 45 procent.

Vakbonden zijn het daarmee eens. Volgens vakbond CNV verdringen 'gesubsidieerde expats' Nederlanders op de arbeidsmarkt. Volgens de FNV kost de regeling jaarlijks 900 miljoen euro en trekken bedrijven de voordeeltjes naar zich toe. Uit onderzoek van het kabinet blijkt het tegendeel.

Eerder sloten multinationals als Heineken, AkzoNobel, ASML, Tata Steel en Aegon zich aan bij pleidooien van VNO-NCW, MKB Nederland en de Vakcentrale voor Professionals (VCP) om de expatregeling ongemoeid te laten. Ook universiteiten, ziekenhuizen en onderzoeksinstituten hebben in Den Haag aan de bel getrokken. Ze vrezen personeelsproblemen en leegloop bij wetenschappelijk onderzoek.

Lees ook: Expats: overheid niet betrouwbaar

56.000

Er zijn in Nederland 56.000 buitenlandse kenniswerkers. De duur van hun gunstige belastingtarief moet van het kabinet van 8 naar 5 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden