Team Van Praag: Terugtrekken nog prematuur

Michael van Praag wil nog niet bevestigen dat hij zich terugtrekt als kandidaat voorzitter van de FIFA. ,,Zoals reeds bekend was een discussie tussen de kandidaten over een eventuele krachtenbundeling voorzien'', laat het team rond hem weten. ,,Het gemeenschappelijk doel is verandering teweeg brengen bij FIFA. Het is goed dat daar een steeds bredere coalitie voor is. Daar is het ons nu om te doen. Het is wat ons betreft te prematuur om te spreken welke kandidaat de beste papieren heeft.''

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de Volkskrant trekt de preses van de KNVB zich zo goed als zeker terug als uitdager van Sepp Blatter. Hij zou ruimte maken voor de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein, die meer steun zou hebben vergaard bij de 209 leden van de wereldvoetbalbond die op vrijdag 29 mei hun stem mogen uitbrengen. Luis Figo, de derde uitdager, zou het voorbeeld van Van Praag volgen. De oud-voorzitter van Ajax zou zijn besluit heroverwegen als de Portugees zich niet terugtrekt.

Van Praag, Bin Al-Hussein en Figo bespraken vorige week in Zwitserland de voortgang van hun campagnes. Ze reisden de afgelopen drie maanden de hele wereld over om de verschillende bondsvoorzitters van hun programma te overtuigen. Toch blijft de 79-jarige Blatter torenhoog favoriet voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter. De voetbalconfederaties van Afrika (54 landen) en Azië (46 landen) hebben al aangeven dat ze gegroepeerd op de Zwitser gaan stemmen. Ook verschillende bonden uit Midden-Amerika en uit de Caraïben zweren trouw aan Blatter.

Steun
Suriname heeft als enige land in het openbaar aangegeven op Van Praag te zullen stemmen. België, Zweden, Roemenië, Schotland, Faeröer en Nederland steunden de kandidatuur van de geboren Amsterdammer, voor wiens campagne de KNVB een budget van een kleine 400.000 euro had vrijgemaakt. Bin Al-Hussein had beduidend meer te besteden en heeft goede internationale contacten omdat hij al vier jaar lang in het bestuur van de FIFA zit.

Van Praag heeft altijd aangegeven dat het hem er vooral om gaat dat de FIFA een nieuwe leider krijgt. Hij vertelde dat verschillende landen hem steun hebben toegezegd en putte ook moed uit het gegeven dat de stemming op 29 mei in Zürich anoniem is. Toch zou de UEFA hem er nu van hebben overtuigd dat de prins uit Jordanië van de drie uitdagers de meeste kans tegen Blatter heeft. De Europese bond zou haar leden gaan oproepen om hem te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden