Team-Romney publiceert opmerkelijkste uitspraken Gingrich: 'Ik denk grandioze gedachten'

Terwijl de Republikeinse presidentskandidaten gisteravond volop aan het debatteren waren, stuurde het team van Mitt Romney een opmerkelijke mailing rond: de opmerkelijkste uitspraken van (tegenstander) Newt Gingrich.

Sebastiaan Timmermans
Rick Santorum (links), Mitt Romney (midden) en Newt Gingrich tijdens het verkiezingsdebat van gisteravond. Beeld afp
Rick Santorum (links), Mitt Romney (midden) en Newt Gingrich tijdens het verkiezingsdebat van gisteravond.Beeld afp

Op de lijst staat een opsomming van opzienbarende uitspraken die Gingrich in zijn lange politieke carrière deed. De titel van het stuk is: 'Ik denk grandioze gedachten'.

Newt Gingrich vergeleek zich in de loop der jaren bijvoorbeeld met enorm veel personen. Zo zou hij kenmerken hebben van Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Abraham Lincoln, Charles de Gaulle en zelfs Mozes.

Ook deed de voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden uitspraken als 'Ik ben in essentie een revolutionair' en 'In mijn jaren in het publieke domein stond ik bekend als de ideeën-man'.

South Carolina
Morgen zijn de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Na wekenlang op een comfortabele voorsprong in de peilingen te hebben gestaan, voelt Mitt Romney nu de hete adem van Newt Gingrich in zijn nek. In de laatste peilingen staat Gingrich zelfs bovenaan. Gisteren kreeg hij bovendien de steun van Rick Perry, die zich uit de race terugtrok.

De campagne wordt ondertussen steeds negatiever. Want naast het moddergooien van Romney richting Gingrich gebeurt dit ook vice versa. Zo beschuldigde een supportersgroep van Gingrich Romney ervan bedrijven die hij opkocht genadeloos te saneren en vervolgens met winst te verkopen. Met de gewone werknemer als slachtoffer.

Bij het verkiezingsdebat van gisteravond haalde Gingrich bovendien fel uit naar de Amerikaanse media. Volgens hem zijn die veel te negatief, vals en verwoestend. Gisteravond zond zender ABC een interview met de ex-vrouw van Gingrich uit, waarin ze onder meer vertelde dat Gingrich een een open huwelijk voorstelde. De Republikein sprak dit tijdens het debat fel tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden