Teach In treedt op tijdens openingsfeest Eurovisie

Teach In met in het midden zangeres Getty Kaspers. Foto GPD Beeld
Teach In met in het midden zangeres Getty Kaspers. Foto GPD

Teach in is gevraagd op te treden tijdens het openingsfeest van het 54e Eurovisie Songfestival in Moskou. De laatste Nederlandse winnaars op het internationale muziekfestijn, die met Ding-a-Dong in 1975 in één klap wereldberoemd werden, zijn tot hun eigen verbazing nog altijd populair bij de Russen. Getty Kaspers (61): ''De Toppers maken er wel een heel theater van.

Hoe is die uitnodiging bij jullie terechtgekomen, denkt u?
''Dat is vast het gevolg is van ons optreden in Moskou en St. Petersburg, eind vorig jaar. We hebben gezongen tijdens een jaren zeventig-feest, waar onder anderen ook Boney M optrad. Het was fantastisch, een afgeladen Olympische hal met ruim 21.000 mensen. De Russen zijn vooral gek op I'm Alone, een nummer van ons dat na het songfestival daar op single is uitgebracht. Het was een gigantische hit, allemaal mensen van onze leeftijd zongen het mee. Het was duidelijk dat we snel weer gevraagd zouden worden. En daar had ik direct oren naar. Het zijn hele warme mensen, en ze kunnen prima koken. Er is goed vlees, hoor.

U woont het grootste deel van het jaar in Oostenrijk. De rest van de band heeft ook nog andere bezigheden. Doet Teach In nog veel optredens?
''Nou, dat valt heel erg mee. Soms doen we 'een televisietje', of zoiets uitzonderlijks als Rusland dus. Onze drummer Rudy Nijhuis krijgt meestal de aanvragen binnen en polst mij dan meteen als eerste. 'Heb je zin', klinkt het dan. Want als ik niet wil, houdt het natuurlijk op. Mijn man en ik moeten 1250 kilometer rijden naar Nederland, maar het is wel leuk om straks met de oude bezetting met z'n allen naar Moskou te vliegen. We zingen er trouwens Ding-a-Dong `en Russian Melody, een nummer van diezelfde LP. I'm Alone vonden we te triest.

Wat herinnert u zich nog het beste van uw songfestivaloverwinning in Zweden?
''Dat ik de pool onder journalisten heb gewonnen, haha. Het zat zo: de generale repetitie was een grote puinhoop. De dame van de schmink kon er niets van, ik had een 'bloempot' op mijn hoofd gekregen en zag er niet uit. Ik kreeg me toch een zenuwinzinking, en liep jankend rond. Net op dat moment kwam een journalist naar me toe: Getty, wat is jouw voorspelling van de uitslag. ''Met mij worden we nummer één, let maar op'', riep ik boos. En ik kreeg nog gelijk ook. We eindigden boven The Shadows. Maar die waren toen zonder Cliff hè, en nùg veel zenuwachtiger dan wij.

Toen kon u nog niet bevroeden dat Teach In wel heel lang de laatste Nederlandse overwinning zou zijn?
''Wat een waanzin eigenlijk, vind je niet? Ach, het was een andere tijd. Die tele-voting, met al die 'handy's' (sms-punten, red.) heeft het festival geen goed gedaan. Natuurlijk, vroeger bestond er ook zo'n 'burenblok'. Wij gaven altijd veel punten aan België, al kregen we die nooit van hen terug. Maar met al die Oostbloklanden die echt alleen elkaar maar punten geven, is het is nu wel ontzettend moeilijk voor Nederland geworden om ooit nog eens te winnen. Eigenlijk zouden er toch gewoon twee festivals moeten komen, een voor het westen en een voor het oosten.

Wat vindt u van de aanpak van de Toppers?
''Ik volg het redelijk goed, via het internet. Ik moet eerlijk zeggen: die Toppers maken er wel een enorm theater van. Als ik hen was, zou ik even wachten tot je de voorrondes hebt gehaald. Het lijkt ze vooral om zoveel mogelijk publiciteit te doen. Maar dat 'kan je ook in je broek gaan', zoals we in het oosten zeggen. Van onze kinderen in Nederland horen we ook dat ze hen niet meer kunnen horen of zien.

Maar natuurlijk wens ik dat zij in ieder geval de finale halen. En reken maar dat ik straks De Toppers ga promoten bij de Russen die ik daar ontmoet. Weet je, toen wij destijds landden op Schiphol, wist ik niet waar ik kijken moest. Het stond er zwart van de mensen, een onthaal dat ik mijn leven lang niet ben vergeten. En aan de rand van die mensenmassa zat Gordon op de schouders van zijn vader. Dat heeft hij me eens verteld. Mooi hè?'' (BERNICE BREURE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden