Te zout brood? Als het maar lekker is, vinden de klanten

Ambachtelijk brood bevat vaak meer zout dan wettelijk is toegestaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo ook het brood van het Vlaamsch Broodhuys, maar de klanten liggen er niet wakker van.

'In het brood van de supermarkt zit wel weer wat anders dat ongezond is'Beeld -

Jacqueline Ackers (43) komt met een grand-mère wit het Vlaamsch Broodhuys uit; ze haalt er al haar brood. Te veel zout? Dat wist ze nog niet. "Dat maakt het waarschijnlijk zo lekker." Toch is het wel iets waar ze meer over wil weten. "De kinderen eten het ook en ik wil niet dat ze te veel zout binnenkrijgen; aan de andere kant heb ik wel het idee dat dit brood over het algemeen minder toevoegingen heeft."

Authentiek
De missie van het Vlaamsch Broodhuys is iedereen elke dag laten genieten van het beste, lekkerste en gezondste brood, is te lezen bij één van de twaalf Amsterdamse verkooppunten. Maar is het wel zo gezond, al dat authentieke, naar traditioneel recept gemaakte, ambachtelijke brood? De Consumentenbond denkt na onderzoek onder tien bakkerijketens van niet.

Per keten werd bij drie broodsoorten het zoutgehalte gemeten. Bij dertien broden oversteeg het zoutgehalte de wettelijke norm van 1,8 procent en vijf zaten precies op de norm. Samen met Van Menno kwam het Vlaamsch Broodhuys als zoutste uit de bus. Al hun geteste broden waren te zout, met de grand-mère wit voorop. Een snee bevat 0,8 gram zout, wat neerkomt op een zoutgehalte van 2,3 procent en dat is bijna 30 procent meer dan toegestaan.

"We zitten er echt een fractie boven, maar inderdaad, het is iets te zout," zegt bakker Dimitri Roels van het Vlaamsch Broodhuys. Hij schrok er ook van, zegt hij over het moment dat de Consumentenbond hem confronteerde met de resultaten.

"We werken met Keltisch zeezout uit de Guérande in Frankrijk. Dat heeft een lager natriumgehalte dan gewoon bakkerszout en bevat verschillende goede mineralen, waardoor het gezonder is."

Maar het is ook een natuurproduct, waarvan het zoutgehalte blijkbaar kan schommelen. De leverancier belooft nu zijn best te doen om constanter te leveren en de recepten worden waar nodig aangepast.

Voedzamer
Bakker Roels vindt het ook wel een beetje een storm in een glas water; de Consumentenbond bekijkt het bovendien te zwart-wit. Zo is, volgens hem, het ambachtelijke brood bijvoorbeeld voedzamer. "Van supermarktbrood eet je zes, zeven sneeën om vol te zitten, bij ons brood is dat de helft. Ik durf te beweren dat je daardoor met ons brood uiteindelijk minder zout binnenkrijgt."

De meisjes achter de counter van de winkel in de Helmersbuurt mogen niet zeggen of veel klanten hebben geïnformeerd naar het te zoute brood, maar misschien spreken de zo goed als lege broodmanden voor zich.
Het teveel aan zout schrikt niet af, zeggen verschillende klanten.

"Het sentiment bij de ambachtelijke bakker, daar hou ik van," zegt Jochem Peteri (45), die brood komt halen voor bij de hamburgers. "En in het brood van de supermarkt zit wel weer wat anders dat ongezond is. Nee, het moet toch vooral lekker zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden