Te weinig plekken voor stage mbo'ers Amsterdam

Amsterdamse mbo-opleidingen kampen met een groot tekort aan stageplaatsen. Daardoor lopen studenten studievertraging op of kunnen ze soms helemaal niet afstuderen.

Foto ter illustratie. Beeld Thinkstock
Foto ter illustratie.Beeld Thinkstock

Alleen al in Amsterdam is er een tekort van minstens duizend stageplekken. Vooral in de detailhandel, bouw, handhaving en juridische dienstverlening droogt het aanbod op. In heel Nederland wordt het tekort aan mbo-stageplekken geschat op 27.000.

PvdA-raadslid Maarten Poorter heeft in de raad vragen gesteld over de kwestie. Hij wil dat wethouder Pieter Hilhorst van Onderwijs met spoed actie onderneemt. 'Zonder stage immers geen diploma,' aldus Poorter. 'Ik ken studenten die al weken thuiszitten. In één klas van dertig kinderen die ik heb bezocht, zitten er liefst tien zonder stageplek.'

Hij waarschuwt dat het tekort aan stageplekken een somber vooruitzicht biedt voor de jongeren die met een diploma een opleiding verlaten. 'Het is een teken dat er in die sectoren weinig werk is. Dat is zorgelijk. Zijn die leerlingen daarover wel goed voorgelicht?'

SP-raadslid Maureen van der Pligt herinnerde Hilhorst eraan dat de gemeenteraad al ruim een jaar geleden een motie heeft aangenomen waarin staat dat kleine ondernemers makkelijker een officieel erkend stagebedrijf moeten kunnen worden. Ze wilde weten wat er terecht is gekomen van afspraken die zijn gemaakt met bedrijven die opdrachten uitvoeren voor de gemeente. Die zouden stageplekken moeten aanbieden aan Amsterdamse mbo-leerlingen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden