Update

'Te vroeg voor beoordeling Griekse regering'

President José Manuel Barroso van de Europese Commissie vindt het te vroeg om de Griekse overheid te beoordelen op het behalen van de bezuinigingsdoelen die het land is overeengekomen met het Europese steunfonds.

ANP/Redactie
President José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Beeld epa
President José Manuel Barroso van de Europese Commissie.Beeld epa

Barroso wees er op een persconferentie in Australië op dat Griekenland heeft verzekerd dat het aan de eisen zal voldoen.

'Het is nu te vroeg om de inspanningen van de Griekse regering te beoordelen', zei Barroso vandaag tegen verslaggevers in Sydney na overleg met de Australische premier Julia Gillard. Volgens Barroso heeft Griekenland beloofd 'te zullen voldoen aan de verplichtingen'.

Onenigheid
Gesprekken over nieuwe financiële steun aan Griekenland werden vrijdag opgeschort omdat er onenigheid ontstond over hoe het begrotingstekort moet worden teruggedrongen. Afgevaardigden van de Europese Unie (EU), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie (EC) staakten de gesprekken omdat men het niet eens kon worden over de vraag of Griekenland de nodige bezuinigingen en privatiseringen doorvoert om meer leningen van het Europese reddingsfonds te krijgen.

Geen recessie
Barroso zei op de persconferentie in Canberra ook dat hij niet verwacht dat de eurozone een economische krimp zal doormaken, ook al zijn er signalen van economische vertraging in enkele van de sterkte economieën binnen de eurozone. 'We verwachten geen recessie in Europa', stelt Barroso.

In zijn onderhoud met Gillard kwamen beide partijen overeen om aan te dringen op maatregelen ter versterking van de wereldeconomie tijdens de G-20 top in Frankrijk in november. Bovenaan de agenda staan het vinden van manieren om de wereldwijde groei in evenwicht te krijgen, internationale monetaire hervormingen, financiële regulering en het aanpakken van de volatiliteit van grondstofprijzen. Het terugdringen van protectionisme zal ook onderdeel van de agenda zijn.

'Het is nu logischer dan ooit om wereldwijd samen te werken en de G-20 is daar een passend forum voor', aldus Barroso. 'Australië en Europa zitten op één lijn.'

Vertrek Griekenland
Voor EU-president Herman Van Rompuy is een vertrek van Griekenland uit de eurozone onbespreekbaar. Dat heeft Van Rompuy vandaag gezegd voor de Vlaamse radio. 'Het uittreden uit de eurozone zou voor meer problemen zorgen voor het land en voor de eurozone.'

De afgelopen dagen gingen er opnieuw stemmen op in Griekenland de euro vaarwel te laten zeggen. Het land slaagt er toch niet in zijn financiën op orde te brengen, meent onder anderen voormalig VVD-leider Frits Bolkestein.

Van Rompuy wil via 'stille diplomatie' druk uitoefenen op Griekenland en andere eurolanden die in problemen verkeren, zodat ze orde op zaken stellen. In een vertrek uit de eurozone is bij de invoering van de eenheidsmunt trouwens niet voorzien, onderstreepte hij vandaag.

Toezicht 'absoluut noodzakelijk'
Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, wil dat er snel strikter financieel toezicht komt op de landen van de eurozone. Trichet noemde dit vandaag op een bijeenkomst in Parijs 'absoluut noodzakelijk'.

Volgens Trichet moeten de Europese en nationale wetgevers 'een veel strikter toezicht op de ontwikkeling van nationale begrotingen' toestaan. De hiervoor noodzakelijke verdrags- of wetwijzigingen moeten volgens de bankpresident zo snel mogelijk worden doorgevoerd.

Stabiliteitspact
Volgens Trichet heeft de huidige crisis 'een consensus teweeggebracht om over te gaan tot een substantiële versterking van het Stabiliteitspact'. Op termijn voorziet de Fransman de installatie van een minister van Financiën voor de eurozone. 'Deze minister zou de belangen van de eurolanden en van de Europese financiële sector behartigen in internationale onderhandelingen over financiële zaken.'

Trichet spoorde de eurolanden hiernaast aan de beslissingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland, die op 21 juli werden genomen, uit te voeren. 'Er bestaat een onmiddellijke behoefte dat het geheel van deze beslissingen wordt uigevoerd.'

EU-president Herman Van Rompuy. Beeld afp
EU-president Herman Van Rompuy.Beeld afp
Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. Beeld REUTERS
Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden