Lezersbrief

'Te veel woningen samengepropt in een te klein gebied'

De Gemeente zegt dat het stedenbouwkundigplan er in overleg met de bewoners is gekomen. De werkelijkheid is dat er nauwelijks sprake is geweest van dialoog, betoogt Marieke Oomen in deze lezersbrief.

Een impressie van hoe de wijk eruit moet komen te zien.Beeld -

D e afgelopen jaren probeerden wij als bewoners in gesprek te komen met de gemeente over de plannen voor Elzenhagen-Zuid. Bij het eerste stedenbouwkundig plan koesterde de gemeente het idee dat er een gesprek gaande was, waarbij gebruik gemaakt werd van de kennis en ideeën van de bewoners.

In werkelijkheid was er geen sprake van overleg. Wij werden tijdens het overleg in het beste geval op sommige punten geïnformeerd over de plannen die regelmatig veranderden. De onderliggende onderzoeken kregen we vaak niet te zien.

Geen dialoog
Toen het stedenbouwkundig plan er eenmaal lag, werd gesteld dat dit plan in overleg met de bewoners tot stand was gekomen. De werkelijkheid is dat er nog minder dan nauwelijks sprake is geweest van dialoog. In het conceptbestemmingsplan dat onlangs is gepubliceerd, is kwam de aap uit de mouw.

Te veel woningen worden samengepropt in een te klein gebied. Er komen krappe, hoge woongebouwen die dicht op elkaar aan de weg staan waardoor er te weinig ruimte is voor groen, overschrijding van de geluidsnormen op de loer ligt en verkeersopstoppingen ons deel zullen zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bewoners bezwaar hebben gemaakt.

Het fietspad, dat er in het stedenbouwkundig plan nog vredig bij lag, is in het ontwerpbestemmingsplan ineens verdwenen. Het Dijkpark, ingetekend in de plattegrond als een groen vlak, blijkt bij nadere bestudering de rode atletiekbaan te zijn. Wat overblijft is een smalle strook langs het kanaal: eerder een Dijkberm.

Een Milieu Effect Rapportage wordt niet nodig geacht, omdat het gebied 'te klein' zou zijn. Zo worden straks honderden bewoners ingeklemd tussen twee drukke autowegen en blootgesteld aan hoge concentraties uitlaatgassen en geluidsoverlast.

Bedot
Ik voel me bedot. Zou het niet van wijsheid getuigen om het proces te heroverwegen, nu er zo veel zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan zijn ingediend? Zo wordt de burger serieus genomen in plaats van de dooddoener 'dat de beslissingen toch al genomen zijn'.

Voor wie is het Projectburo van de Gemeente eigenlijk aan de slag gegaan? Wiens belang dient het? Wie houdt wie voor de gek? Voor wie wordt deze maskerade opgevoerd? Gemeenteraad van Amsterdam grijp in, nu het nog kan!

Marieke Oomen, Amsterdam

Lees ook: Raad akkoord met 1800 nieuwe woningen in Noord

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden