'Te veel gevaarlijke stoffen op middelbare scholen'

De wijze waarop Amsterdamse middelbare scholen gevaarlijke stoffen opslaan, baart de brandweer ernstige zorgen. De stoffen, die veelal gebruikt worden tijdens natuurkunde- en scheikundelessen, zijn vaak in te grote hoeveelheden aanwezig en dat brengt explosiegevaar met zich mee. Daarover bericht het brandweerblad Sitrap.

Een leerling doet een scheikundeproef. Beeld ANP
Een leerling doet een scheikundeproef.Beeld ANP

Gemiddeld mogen middelbare scholen maximaal 100 kilo voorraad aan chemicaliën in hun bezit hebben. In de praktijk blijkt echter dat een aantal scholen over meer dan het dubbele van de toegestane hoeveelheid gevaarlijke stoffen beschikt. Dit ligt volgens de Brandweer Amsterdam-Amstelland aan de wijze waarop ingekocht wordt. De stoffen worden in grote hoeveelheden verpakt, waardoor scholen al snel meer dan noodzakelijk in hun bezit hebben.

'Dit is een probleem wat je niet alleen ziet in Amsterdam, maar ook in de rest van Nederland', zegt woordvoerder van de brandweer Jeroen Nan. Door een reeks incidenten kwam de brandweer erachter dat veel scholen kampen met dit probleem. 'Bij scheikundeproefjes komt picrinezuur vrij. Op zich is dit niet gevaarlijk, maar bij indamping kan het explosief zijn.' Dat blijkt ook wel uit de explosie die vorige maand plaatsvond op het Stedelijk Gymnasium in Breda. Hierbij werden twee leerlingen onwel.

Slechte opslag
Het explosiegevaar dat optreedt, is vaak ook te wijten aan de wijze waarop de gevaarlijke stoffen op scholen worden opgeslagen. Simpele archiefkasten, stellingen of zelfs vensterbanken dienen veelal als opslagplaats, terwijl de brandweer hamert op speciaal daarvoor bedoelde, afgesloten, ruimtes.

Voorraadbeheer
Tot nog toe zijn er geen ernstige incidenten opgetreden in de stad. 'Scholen bellen ons op als er een klein ontploffinkje plaatsvindt, of als ze iets vreemds ruiken', zegt Nan. Desondanks roept de brandweer scholen op voorraden beter te beheren en zo explosiegevaar te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden