Update

Te veel dottercentra gevaarlijk

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil vanaf begin volgend jaar het dotteren vrijgeven. Foto ANP Beeld
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil vanaf begin volgend jaar het dotteren vrijgeven. Foto ANP

DEN HAAG - Hartpatiënten lopen onnodig groot risico op complicaties en sterfte bij een dotterbehandeling. Dit komt omdat Nederland te veel dottercentra krijgt, waardoor cardiologen te weinig ervaring opdoen met de ingreep.

Daarvoor waarschuwt professor Yolanda van der Graaf in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Volgens de hoogleraar klinische epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is Nederland te klein voor de huidige 22 dottercentra. Dit is nadelig voor de patiënt. De kans dat mensen sterven die door een cardioloog met weinig ervaring worden gedotterd, is bijna twee keer zo hoog als bij een ervaren dotterarts, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. De sterftekans bij een behandeling door een ervaren cardioloog is 3,8 procent, bij een minder ervaren dotteraar 6,5 procent.

In de toekomst zullen er nog meer centra bijkomen, vreest Van der Graaf. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil vanaf begin volgend jaar het dotteren vrijgeven. Dan is niet langer een vergunning vereist volgens de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen om de ingreep uit te mogen voeren. Hierdoor wordt het makkelijker voor ziekenhuizen om een dotterbehandeling aan te bieden. De Gezondheidsraad is kritisch en adviseerde de minister eerder al aan het vergunningsysteem vast te houden.

Een dotterbehandeling moet een vernauwing in de kransslagader opheffen. Onder lokale verdoving wordt een geleidedraad in de liesslagader ingebracht en naar de vernauwde kransslagader gebracht. Vervolgens wordt een opblaasbare ballon langs de draad naar de vernauwing gebracht en opgeblazen om de ader op te rekken. Vaak wordt tegelijkertijd een metalen buisje (stent) ingebracht om de slagader blijvend open te houden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden