'Te veel betaalde boeterente hoger dan banken zeggen'

Nederlandse financiële instellingen bagatelliseren de door consumenten te veel betaalde boeterente bij het oversluiten van hun hypotheek. Maar volgens claimorganisaties betaalden klanten duizenden euro's te veel.

Het kantoor van de Autoriteit Financiële Markten op de Vijzelgracht in Amsterdam. Beeld anp
Het kantoor van de Autoriteit Financiële Markten op de Vijzelgracht in Amsterdam.Beeld anp

Dit zegt Thomas de Leeuw van stichting Oversluitclaim.nl in Amsterdam die sinds vorig jaar de kwestie rond te veel betaalde boeterente aan de orde stelde.

Volgens De Leeuw blijkt uit hun studie naar 26.000 hypotheekdossiers dat vrijwel alle klanten geld terug krijgen. Gemiddeld gaat het volgens Oversluitclaim om 3000 euro per klant, en niet, zoals sommige banken zeggen, om een paar honderd euro per klant.

Aanleiding is de nieuwe richtlijn voor hypotheekverstrekkers bij oversluiting die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag publiceerde. Daarin staat hoe banken de vergoeding voor de door hen geleden schade bij het oversluiten van hypotheken moeten berekenen. Uitgangspunt is dat de boete niet groter mag zijn dan het werkelijk door de hypotheekinstelling geleden financieel nadeel.

Nieuwe wetgeving
De AFM stelde dat de banken de vanaf de invoering van de nieuwe wet op 14 juli 2016 te veel betaalde boeterente uit eigen beweging moeten teruggeven aan de klanten. De AFM besloot het geschil rond te veel betaalde rente te onderzoeken na Kamervragen van de PvdA'er Henk Nijboer.

Maandag zei Eelco Dubbeling, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), dat financiële instellingen zeker niet de te veel betaalde boeterente van voor de datum waarop de nieuwe wet van kracht werd zullen teruggeven. Toen de wet nog niet bestond, gold volgens Dubbeling slechts het contract tussen de banken en de klant.

Consumentenrecht
De Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de stichting Oversluitclaim, in het leven geroepen door online hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl, zeggen dat de banken wel degelijk verplicht zijn meer te doen. De Leeuw: "Dat banken niet meer dan het financieel nadeel van oversluiten mogen rekenen, volgt al uit het langer bestaande consumentenrecht."

Volgens De Leeuw ontrolt zich op dit moment een zelfde proces als bij de woekerpolissen. "Toen wij over te veel betaalde boeterente begonnen, hebben banken glashard ontkend dat te veel boete werd berekend," zegt De Leeuw. "Daarna zetten ze steeds een stapje terug."

Maandag liet de Belastingdienst desgevraagd weten dat mensen die geld van hun bank terugkrijgen er wel rekening mee moeten houden dat als zij de rente hebben afgetrokken bij de inkomstenaangifte, zij die toch weer moeten betalen. Maar per saldo houden zij altijd geld over.

Thomas de Leeuw Beeld Oversluitclaim
Thomas de LeeuwBeeld Oversluitclaim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden