'Te veel asielzoekers in Zuidoost en Nieuw-­West'

De opvang van vluchtelingen en statushouders in Amsterdam moet eerlijk over alle stadsdelen worden verdeeld, zeggen de stadsdeelvoorzitters van Nieuw-West en Zuidoost.

Achmed Baâdoud Beeld anp

Stadsdeelvoorzitters Muriël Dalgliesh (Zuidoost) en Achmed Baâdoud (Nieuw-West) vrezen dat de stadsdelen buiten de Ring in de komende jaren een relatief groot aantal asielzoekers moeten opvangen. Een taskforce van de gemeente zoekt momenteel met spoed naar onderdak voor enkele duizenden mensen.

'Het gaat om de balans,' zegt Baâdoud. 'Naast de vluchtelingen die wij momenteel in de Calandhal opvangen, heeft Nieuw-West te maken met de mensen die gebruik maken van de bed-bad-broodregeling, de uitgeprocedeerde asielzoekers in gekraakte kantoren, en in 2016 komen daar nog de stadsnomaden bij.'

In Zuidoost leeft dezelfde zorg bij het bestuur. 'Er komt veel op ons af,' zegt Dalgliesh. 'Er is nu acute noodopvang voor zevenhonderd mensen, maar er wordt gezocht naar structurele woonruimte voor waarschijnlijk een nog grotere groep. De mensen verdienen een goede opvang, maar ik hoop dat de gemeente ook let op de draagkracht van het gebied.'

Buiten de Ring
Baâdoud erkent dat de stadsdelen buiten de Ring meer ruimte hebben, en relatief ook veel leegstaande panden. 'En er zijn ook zeker groepen die ruimte nodig hebben, zoals de stadsnomaden. Maar een relatief kleinschalige bed-bad-broodregeling moet ook zonder veel moeite ergens binnen de Ring te realiseren zijn.'

Het pleidooi van de twee stadsdeelvoorzitters sluit aan op een onderzoek van de NOS, waaruit blijkt dat gemeenten met inwoners met een laag inkomen de afgelopen tien jaar meer dan drie keer zo veel mensen opvingen op als gemeenten met rijke inwoners.

In Nederland waren er jaarlijks gemiddeld 25.283 bedden beschikbaar voor asielzoekers in opvanglocaties. De honderd armste gemeenten in Nederland namen bijna de helft voor hun rekening. De honderd rijkste gemeenten hadden gezamenlijk plaats voor slechts 3354 asielzoekers.

650 vluchtelingen

hebben tot vandaag onderdak gekregen. Sportcentrum Caland in Osdorp en Wethouder Verheijhal in Oost zitten vol. Het is de bedoeling dat deze zo snel mogelijk weer vrijkomen zodat ze weer kunnen worden gebruikt om te sporten. Alle vluchtelingen die nu aankomen, krijgen onderdak op de locatie aan de Flierbosdreef. Hier is plek voor zo'n zevenhonderd personen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden