'Te makkelijke conclusie' dat D. iemand naar zijn dood lokte

Justitie denkt te weten wie vorig jaar Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) doodschoot in de flat Kikkenstein. Rapper Jason 'JayJay' D. zou Belhadj met chatberichten over vrouwen naar zijn dood hebben gelokt.

Maarten van Dun
'JayJay' Beeld .
'JayJay'Beeld .


Belhadj werd in de vroege ochtend van 9 mei doodgeschoten in de flat Kikkenstein in Zuidoost. De crimineel had veel vijanden en was eerder al door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond.

Hij was gefilmd door een groep mannen die volgens justitie liquidaties voorbereidde, zo bleek in het onderzoek 26Koper.

Justitie denkt dat Jason D. (24), die ook wel bekendstaat als rapper Jayjay, Belhadj met chatberichten naar de flat lokte. Terwijl hij aan Belhadj stuurde dat hij bij de ingang van de flat stond, zou D. via Snapchat een foto hebben gestuurd aan zijn vriend Rigjendrig L. (21).

Op die foto was de ingang van flat Kikkenstein te zien. Volgens justitie was het Rigjendrig L. die bij precies die ingang later die nacht de dodelijke schoten op Belhadj loste. Toen was D. al in Rotterdam.

Opvallend is dat L. weliswaar is gehoord over zijn mogelijke rol bij de liquidatie van Belhadj, maar dat hij niet is aangehouden. Overigens zit hij wel vast, omdat hij weer een andere liquidatie in Heemskerk zou hebben voorbereid.

Op stap in de stad
Tijdens de eerste proformazitting donderdagochtend over Jayjay's rol bij de dood van Belhadj, bleek dat Belhadj in de nacht van zijn dood op stap was in Amsterdam. In Club Air ontmoette hij D., die in de discotheek met vrienden feestte. Op beelden is te zien hoe Belhadj een arm om Jayjay heen sloeg.

Als beide groepen de discotheek aan de Amstelstraat later die nacht hebben verlaten, is er tussen D. en Belhadj over en weer whatsapp-contact.

D. en Belhadj overleggen over waar de avond kan worden afgesloten: met vrouwen, zo is de wens. 'Ik wil neuken,' appt Belhadj. 'Ik ook,' antwoordt D., terwijl hij met vrienden en een meisje naar Zuidoost rijdt. Belhadj vraagt of hij ook mag komen.

Geen conflict?
Bij de flat Kikkenstein stuurt D. rond 04.00 uur zijn locatie naar Belhadj, die anderhalf uur later ook daadwerkelijk arriveert. Daar wordt hij doodgeschoten.

Volgens Manon Aalmoes, de advocaat van D., concludeert justitie veel te makkelijk dat uit de chatberichten kan worden opgemaakt dat Belhadj door D. werd gelokt.

Dat D. zijn locatie doorgaf was enkel om zijn vrienden te laten weten waar hij was na een nacht stappen. Volgens haar is geen sprake van een conflict tussen D. en Belhadj. Ook ontlastend is dat D. zichzelf kort na de moord bij de politie meldde.

Het Openbaar Ministerie ziet wel degelijk voldoende bewijs dat D. de moord op Belhadj uitlokte. Zo zou hij meer belastende chatberichten hebben gestuurd, kort na de moord op nieuwssites hebben gekeken én zijn telefoon de dag na de moord hebben uitgeschakeld. De rechtbank besloot vandaag dat D. voorlopig blijft vastzitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden