Te laat met inschrijven voor een studie in Amsterdam. Wat nu?

Voor het eerst moesten aankomend studenten zich dit jaar inschrijven voor 1 mei in plaats van 1 oktober. Maar wat als je wel graag in Amsterdam wilt gaan studeren, maar dat de vervroegde deadline aan je voorbij is gegaan?

Beeld anp

Het lijkt erop dat vrijwel alle aankomend studenten zich op tijd hebben aangemeld voor een studie aan een hogeschool of universiteit. Dit jaar hebben 197.564 studenten zich op tijd aangemeld.

De komende tijd moet iedere aankomend student een verplicht introductie- of kennismakingstraject doorlopen. Dit is om te kijken of de motivatie of verwachtingen van de aankomende studenten kloppen met wat de opleiding aanbiedt. De deadline voor het inschrijven hiervoor lijkt keihard, maar gelukkig voor de laatkomers zijn er zeker nog wel mogelijkheden om alsnog gewoon aan je studie in Amsterdam te beginnen.

Aan de Vrije Universiteit is het verschillend per opleiding of het nog mogelijk is je na 1 mei in te schrijven. Wanneer je voor 1 mei bent aangemeld is het kennismakingstraject van de VU wel verplicht, maar niet bindend. Je kan daardoor ook bij een negatieve uitslag alsnog beginnen aan de opleiding. Voor inschrijvers na 1 mei kan dit wel bindend zijn. Op basis van de matchingsactiviteit bepaalt de opleiding of je mag beginnen aan de opleiding of niet. Je inschrijving moet uiteindelijk voltooid zijn voor 31 augustus, dus voor aanvang van het nieuwe collegejaar.

Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) staat duidelijk vermeld op hun website dat je geen recht op toegang hebt bij te laat aanmelden. Je kunt je echter wel aanmelden, maar dan zal per situatie bepaald worden of je alsnog mag komen studeren. Daar voorafgaand hanteert ook de UvA een matching-traject. Bepaalde opleidingen hebben hierbij een aparte inschrijvingsprocedure, zoals bijvoorbeeld geneeskunde, waarbij geloot moet worden voor een opleidingsplek.

De regels bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) lijken het minst streng. Studenten die zich hier na 1 mei aanmelden, moeten zich uiterlijk voor 15 juni ingeschreven hebben. Als je nog niet ingeschreven staat voor een andere opleiding, ben je dan alsnog welkom om mee te doen aan de studiekeuzecheck. Hierbij wordt bepaald of je uiteindelijk nog deel mag nemen aan de opleiding.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden