Te koop: Lloyd Hotel (verwachte prijs: ruim zestien miljoen)

Het Lloyd hotel in Amsterdam staat te koop. De eigenaar van het hotelgebouw in het Rietlandpark moet van het gebouw af. Het hotel en de 'culturele ambassade' kunnen na verkoop in het pand blijven.

Het Lloyd Hotel (rechts) staat te koop. Eigenaar De Key moet er van af, maar de 'culturele ambassade' kan na verkoop in het pand blijvenBeeld floris lok

Het Lloyd Hotel is gevestigd in het oude hoofdkantoor van reder Hollandsche Lloyd. Het gebouw is eigendom van woonstichting Lieven de Key. Die moet er, vanwege nieuwe overheidsregels voor woningcorporaties, van af.

De Key probeerde vorig jaar het gebouw al onderhands te slijten. Het sloot onder meer een intentieverklaring met de Israëlische vastgoedinvesteerder Nitsba, waarin werd afgesproken te onderhandelen over de verkoop van het pand voor 15,9 miljoen euro.

Niet exclusief
Maar Nitsba kwam er volgens De Key niet binnen de afgesproken dertig dagen uit. Nitsba had een andere lezing: De Key zou in de tussentijd hogere biedingen hebben gekregen en met één partij zelfs al een exclusieve afspraak hebben gemaakt. Dat pikten de Israeliërs niet, ze spanden een rechtszaak aan en lieten beslag leggen op het hotelgebouw.

Volgens De Key waren de afspraken niet exclusief en had Nitsba geen alleenrecht om het pand te kopen. De eigenaar had ook geen interesse meer in de Israëlische partij nadat deze 'in niet mis te verstane bewoordingen' liet weten zo snel mogelijk van Lloyd Hotel als uitbater af te willen, terwijl de Key na verkoop alles bij het oude wilde laten.

Debacle
Pas eind vorige maand stelde de rechter de Israëlische vastgoedinvesteerder in het ongelijk, omdat de afspraken niet bindend bleken. Dat gaf De Key de gelegenheid het Lloyd opnieuw te koop te zetten. Om eenzelfde debacle te voorkomen doet de woningstichting dat via een openbare aanbesteding, wat ongebruikelijk is bij de verkoop van zeer gewild Amsterdams hotelvastgoed.

'Het zou best een verrassende overnamepartij kunnen worden,' zegt Dirk Bakker van Colliers, de vastgoedadviseur van De Key. 'Misschien wel een lokale koper.' De afgelopen jaren werden Amsterdamse hotelgebouwen steevast verkocht aan grote buitenlandse vastgoedinvesteerders.

Over de verwachte overnamsom laat hij zich niet uit, maar Bakker denkt wel dat deze hoger zal liggen dan het bedrag dat Nitsba voor het gebouw over had. Bij de verkoop, die in het eerste kwartaal van 2016 beslag krijgt, wordt vastgelegd dat Lloyd Hotel langjarig gebruiker blijft.

Starterswoningen
De Key wil zich in het vervolg alleen richten op starterswoningen binnen de ring. 'Daar speelt het huidige politieke klimaat ten opzichte van woonstichtingen zeker een rol bij,' zegt een woordvoerder. 'Het Lloyd past niet binnen die kernactiviteit, evenals andere bedrijfsruimten in ons bezit. De opbrengst investeren we in het opzetten van woningen in ons gebied.'

De Key zag het Lloydhotel destijds als trekker voor het Oostelijk havengebied, waar het toen woningen ontwikkelde. 'Aan dat doel heeft het Lloyd helemaal voldaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden