Te koop: koninklijke tribune uit Olympisch Stadion

De koninklijke loge afkomstig uit het Olympisch Stadion staat te koop op Marktplaats. De eigenaren hopen dat het erfstuk een maatschappelijke functie krijgt.

null Beeld Ton van Vliet
Beeld Ton van Vliet

Maurits Nibbering weet het nog goed. Bij de verbouwing van het Olympisch Stadion in 1997 viste hij de originele elementen van de koninklijke loge met eigen handen uit het vuilnis.

"Ik vond het zonde om zo'n prachtig erfstuk weg te gooien," zegt de architectuurhistoricus uit Arnhem. "De koninklijke loge, dat is een historische plek voor Nederland. Leden van het koningshuis keken er vanaf 1928 naar alle grote internationale sporters."

Nibbering gebruikte de originele elementen bij het nabouwen van de loge. En met Jardo van Zweden, een neef van violist Jaap, bedacht hij er een maatschappelijk en commercieel plan bij. Ze investeerden gezamenlijk 60.000 euro en plaatsten de loge op een trailer.

Zo werd het erfstuk mobiel en kon op elke locatie worden opgebouwd. De koninklijke loge was te huur voor feesten, presentaties en plaatsing bij sportevenementen.

Geen vraag
De vraag viel echter tegen. De loge staat meestal in de opslag en de twee eigenaren willen ervan af. Op Marktplaats staat de loge al sinds januari te koop onder 'podiumwagen, koninklijke loge'. Een vraagprijs staat niet vermeld.

"Ik noem ook liever geen prijs," zegt Nibbering. "We willen vooral uit de kosten komen. En ik hoop dat de nieuwe eigenaar er een maatschappelijke functie aan kan geven."

Hij is al te koop aangeboden aan goededoelenorganisaties. De Hogeschool van Amsterdam heeft interesse, en ook Bouwinvest heeft zich gemeld. Bouwinvest is eigenaar van de kantoren en de parkeergarage van het Olympisch Stadion.

Behoud
Dat Nibbering begaan is met de toekomst van loge, is geen verkooppraatje. Met onder anderen Piet Kranenberg en Van Zweden zette hij zich sinds 1991 in voor het behoud van het Olympisch Stadion.

Volgende maand wordt het EK atletiek gehouden in het stadion, dat in 1996 bijna was gesloopt.Nibbering verzamelde de restanten van de koninklijke loge omdat werder niemand was geïnteresseerd.

Zo heeft de architectuurhistoricus ook kleedkamerbanken bewaard, massagetafels en de douchekoppen van de eerste Nederlandse warme douche voor sportvrouwen.

"Biedingen op de loge zijn welkom," aldus Nibbering. "We hopen van harte dat hij een thuisbasis krijgt in Amsterdam, in de buurt van het stadion."

De koninklijke familie in 1948 in de koninklijke loge van het Olympisch Stadion, tijdens de opvoering van het Jubileumspel Beeld ANP
De koninklijke familie in 1948 in de koninklijke loge van het Olympisch Stadion, tijdens de opvoering van het JubileumspelBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden