Te huur: woning zonder uitzicht

De Geuzenstraat ligt overhoop met stadsdeel West en een ondernemer uit Almere. Hij wil negen mensen huisvesten in een verbouwde schuur in een binnentuin.

De bouwwerkzaamheden achter Geuzenstraat 40.Beeld Het Parool

Een ooit als fietsenstalling gebouwde schuur achter Geuzenstraat 40 in West wordt te huur aangeboden als woonruimte voor een groep van negen personen. Stadsdeel West stemt hiermee in, maar vijftien omwonenden procederen ertegen.

Woonrechtadvocaat Henri Sarolea spreekt namens de omwonenden van illegale kamerverhuur. Het bouwsel werd in de jaren dertig neergezet als schuur en wordt nu volgens Sarolea met gangetjes verbouwd tot een containerachtige woonruimte. 'Een paar stapelbedden erin en je hebt het door de Hoge Raad verboden 'gastarbeiderspension'.' Eerder werden de hokken verhuurd als atelier.

In een kort geding stelde voorzieningenrechter C. Berkhout vragen over de brandveiligheid en vluchtwegen van het pand. Ze doet op 29 januari uitspraak.

Geen vluchtdeur
Sarolea hamerde vooral op geluidsoverlast en de onveilige situatie. In geval van calamiteiten kunnen de toekomstige bewoners volgens Sarolea alleen aan de voorkant van het huis naar buiten. 'Bij brand in de keuken zitten ze als ratten in de val. Er zijn geen ramen die open kunnen, er is geen vluchtdeur, niets.'

De eigenaar annex verhuurder, ondernemer Kees Vergouw van Florwel in Almere, schrijft in een e-mail aan de advocaat van de buurtbewoners over het ontbreken van ramen: 'Maar als we die wel zouden hebben, zou uw cliënt waarschijnlijk als klacht hebben ingediend dat zijn privacy niet is gewaarborgd.'

Sarolea spreekt van het 'uitponden' van 'tuingebied' met barakken. Onder het mom van woongroep wordt volgens hem hypercommerciële kamerverhuur bedreven.

Zwijgplicht
'Natuurlijke ventilatie door het kunnen openen van ramen ontbreekt,' aldus Sarolea. De kamers hebben wel ramen, maar die zitten zo hoog dat de bewoners niet naar buiten kunnen kijken. 'Ik maak dit echt voor het eerst mee,' zegt Sarolea. 'Kamers die bestaan uit vier muren zonder raam mogen niet.'

Volgens de advocaat van de verhuurder, Renate van de Hoef, maakt Florwel gebruik van vrij nieuwe regelgeving, die het sinds begin vorig jaar in Amsterdam mogelijk maakt vergunningsvrij woningen aan woongroepen te verhuren. En Florwel heeft daarvoor groen licht van stadsdeel West, benadrukt de advocaat.

Ambtenaar Iwan Yong van stadsdeel West, belast met vergunningen, heeft Florwel in een e-mail, die in het bezit is van deze krant, toegezegd dat geen bouwvergunning nodig is. Het is volgens hem een kleine uitbreiding rond een bouwsel dat er al lang staat. Edward Habing van de afdeling Bouwen en jurist Nita Sitaram zouden verontruste omwonenden echter hebben gezegd dat de afdeling Handhaving zich hierover moet buigen. Zij hebben hangende de rechtszaak een zwijgplicht en kunnen dat dus niet bevestigen of ontkennen.

Alleen als fietsenstalling
Intussen heeft de ondernemer vrij spel, zegt Sarolea. De situatie heeft ook te maken met de recente vereenvoudiging van de bouwvergunning. Voor kleine verbouwingen, zoals het uitbreiden van de woonkamer in de tuin of het plaatsen van antennes, hoeft inderdaad geen vergunning meer aangevraagd te worden. Voor wat grotere ingrepen in bestaande bouwsels is een marginale toetsing nodig. Sarolea: 'Maar dit is natuurlijk een grote zaak, waarbij de veiligheid en het woonklimaat bij buren in geding zijn.'

De verhuur is volgens hem in strijd met het bestemmingsplan van De Baarsjes uit 2006. Dat stelt dat niet meer dan vijftig procent van de tuin bebouwd mag worden. In de uit 1933 daterende bouwvergunning staat dat het gebouw alleen als fietsenstalling gebruikt mag worden. Volgens Maaike Boomstra, een van de buren in de Geuzenstraat, komen er gewoon kamers in de tuin voor een woongroep, met de daarbij horende overlastDat kan toch niet?'

In de tuin staan ook enkele schuurtjes van buren. Die overwegen nu daarin een bed and breakfast te beginnen om een principieel standpunt van het stadsdeel te forceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden