Te grote terrassen strenger gecontroleerd deze zomer

Een paar extra tafeltjes, wat stoeltjes erbij: stadsdeel Centrum heeft deze zomer strenger gecontroleerd op dit soort uitwaaierende terrassen.

Jasper Piersma
null Beeld anp
Beeld anp

Waar in 2016 in het hele jaar 44 keer door handhavers een te groot terras werd geconstateerd, staat de teller nu al op 119. Daarvan werden honderd overtredingen in de zomermaanden ontdekt.

Het gaat dan bijvoorbeeld ook om ondernemers die geen terrasvergunning hebben, maar wel een een bankje of stoelen voor de deur hebben geplaatst, of terrassen die meer ruimte innemen dan toegestaan. Veel terrassen hebben 'punaises' in de stoep die aangeven tot waar stoeltjes mogen staan, zodat de stoep verder niet wordt geblokkeerd.

45 uitbaters kregen een waarschuwing voor een boete, omdat ze zich ook bij een tweede controle niet aan de regels hielden. Twee hebben daadwerkelijk een boete gekregen, elf anderen kunnen daar nog bezwaar tegen maken. De boetes variëren van 2500 tot 5000 euro. Wanneer ondernemers vaker in de fout gaan, kan het betekenen dat de horecazaak moet sluiten.

Nieuwe aanpak
Dat er meer overtredingen geconstateerd zijn, komt omdat er meer én op een andere manier controles zijn uitgevoerd.

Waar eerst op individuele klachten over een terras werd afgegaan, wordt nu meer per gebied gekeken. Dat betekent dat er eerst voldoende klachten worden verzameld en daarna op bijvoorbeeld een mooie zomerdag meerdere terrassen in een keer worden gecontroleerd.

De controles vonden deze zomer plaats in de 9 straatjes, Damstraat, Nieuwmarkt, Martelaarsgracht, Paleisstraat, Spui, Spuistraat, Prinsenstraat en Herenstraat.

Bij écht mooi weer hanteert de gemeente wel soepelere regels van terrassen. Als het warmer wordt dan 28 graden mogen terrassen in het centrum iets vergroten, zolang het voetgangersverkeer of ingangen natuurlijk niet worden belemmerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden