Tbs met dwangverpleging voor neersteken Oma Toni (96)

De rechtbank in Amsterdam heeft tbs met dwangverpleging opgelegd aan Vino H. voor de moord op Oma Toni (96). De Amsterdamse werd vorig jaar achter haar rollator aangevallen tijdens een wandeling in De Pijp. Ze overleed drie weken later.

Redactie
Vanuit het niets stak H. in op Oma Toni Beeld Eigen foto
Vanuit het niets stak H. in op Oma ToniBeeld Eigen foto

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden alleen tbs tegen H. en geen celstraf, omdat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard.

Volgens de rechter moet H. "net zo lang behandeld worden totdat hij geen gevaar meer is voor de samenleving". De rechtbank schat in dat dat "heel lang gaat duren". Volgens deskundigen lijdt hij aan paranoïde schizofrenie.

Causaal verband
De in Irak geboren H. (25) viel 'Oma Toni' Heeremans-de Jong bijna exact een jaar geleden van achteren aan in de Govert Flinckstraat. Hij stak haar meermalen in de buik en deelde klappen uit. Later op de dag gaf H. zichzelf aan. Omdat de vrouw na drie weken behandeling in het ziekenhuis zelf koos voor euthanasie, was het de vraag of de rechter het zou beschouwen als moord.

Volgens de rechtbank is er echter een causaal verband tussen de steekpartij en het overlijden van Oma Toni. De rechtbank vindt moord bewezen, ook omdat H. naar Amsterdam ging met de bedoeling iemand iets ergs aan te doen. Hij was bewust op zoek naar een kwetsbaar iemand, omdat hij bang was dat hij anders zelf zou worden gestoken.

Bob Meijer, H.'s advocaat, vindt dat de veroordeling voor moord 'schuurt'. "Het slachtoffer heeft uiteindelijk zelf de beslissing genomen niet meer verder te willen leven.'' Volgens hem is er eerder sprake van zware mishandeling.

Achteraf verklaarde de Arnhemse twintiger dat hij handelde om wraak te nemen op zijn vader, die hem zou hebben mishandeld.

Duizenden steunbetuigingen
Ondanks meerdere bekentenissen van H. vroeg zijn advocaat zich tijdens de rechtszaak in een ongemakkelijk betoog af of H. wel de dader was. Er zijn voor zover bekend geen getuigen van de aanval en hij had geen bloed aan zijn handen of kleding. De rechtbank heeft deze argumenten dus verworpen en acht bewezen dat H. opzettelijk en met voorbedachte rade Oma Toni heeft neergestoken.

Oma Toni woonde al sinds haar 18de in de Govert Flinckstraat en was een bekende in de buurt. De familie van de vrouw kreeg, na oproepen op sociale media, duizenden steunbetuigingen.

De advocaat van H. weet nog niet of hij hoger beroep aantekent tegen het vonnis.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden