Tbs met dwangverpleging voor man die vrouw neerstak in Centrum

De rechtbank veroordeelt de 46-jarige Amsterdammer Remco P. tot tbs met dwangverpleging omdat hij vorig jaar in een psychose zijn vrouw met een vleesmes zwaar verwondde en bijna doodde.

Paul Vugts
Advocaat Richard Korver staat Remco P. bij Beeld anp
Advocaat Richard Korver staat Remco P. bijBeeld anp

Dat gebeurde op 18 juli, in hun woning in de Kleine Wittenburgerstraat in de binnenstad. Omstanders konden de hevig bloedende vrouw ternauwernood redden toen P. haar op haar vlucht op straat achterna zat, over een auto klom en zich met een broodmes op haar stortte.

De rechtbank neemt de eis van officier van justitie Jolien Ang over en veroordeelt P. voor poging tot doodslag. P. verkeerde al maanden in de waan dat hij leed aan terminale kanker en aids. Hij zag een complot waarin zijn vrouw met artsen samenspande om de ziekte te ontkennen.

Verhuizen
Zijn vrouw zou met hun zoontje tijdelijk verhuizen omdat P. zichzelf niet meer in de hand had. Toen de vrouw daartoe de auto kwam lenen, begon P. tijdens de lunch weer over zijn vermeende ziekten. Hij ontstak in razernij toen zij herhaalde dat het probleem 'in zijn hoofd zat'.

Hij stak haar met het dertig centimeter lange vleesmes onverwachts in rug, borst en buik. Ze probeerde weg te komen, de straat op, waarna P. haar met het broodmes achterna rende, op de auto sprong en weer op haar dook, waarna een passerende fietser en andere getuigen hem met gevaar voor hun eigen levens overmeesterden.

Cel
De vrouw had twee weken gelden in de rechtbank in een indrukwekkend relaas verteld hoe zij 'haar leven is kwijtgeraakt'. "Ik heb die dag de dood een hand gegeven. Vier keer. In huis, buiten tussen de auto's, in de ambulance en op de intensive care."

P., die zelf zegt slechts toegeeft eenmaal te hebben gestoken, krijgt één jaar celstraf, die hij al in voorarrest heeft uitgezeten, en wordt opgenomen in een kliniek waar hij onder dwang zal worden behandeld, ook met medicatie. Hij moet de eigenaar van de door hem beschadigde auto een schadevergoeding van bijna duizend euro betalen, die de Staat zal voorschieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden