Tbs-kliniek trekt verloven in na drama Enschede

DEN HAAG - Tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken heeft alle verloven van de patiënten opgeschort na de dodelijke schietpartij in Enschede, waarvan de hoofdverdachte een tbs'er van die kliniek is.Twee inspectiediensten gaan onderzoeken hoe een en ander heeft kunnen gebeuren.

Dat kondigde staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) donderdagavond aan in een spoeddebat over de kwestie in de Tweede Kamer. Door de schietpartij kwam zondag een 44-jarige vrouw om het leven. Vier anderen raakten door de kogels gewond. De hoofdverdachte, de 29-jarige Paul R., zat in de laatste fase van zijn straf en woonde sinds begin dit jaar zelfstandig in een woning in Enschede.

Ongeveer duizend mensen liepen donderdagavond in die stad mee met een stille tocht ter nagedachtenis van de doodgeschoten vrouw. Voorop in de stoet liepen de echtgenoot van het slachtoffer en hun drie kinderen, samen met burgemeester Peter den Oudsten van Enschede.

Een ruime Kamermeerderheid wil eerst dat tot op de bodem wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd en dat aan de hand daarvan gerichte maatregelen worden getroffen. De staatssecretaris heeft de Inspectie voor de Sanctietoepassing en de Inspectie voor de Gezondheidszorg opdracht gegeven alle aspecten te onderzoeken.

Daaruit moet onder meer blijken of de tbs'er deze vorm van verlof had mogen hebben, welke mate van toezicht er was en hoe hij aan een wapen kon komen. De uitkomsten van het onderzoek worden binnen twee maanden verwacht. De betrokken tbs-kliniek schortte na de schietpartij alle verloven op, omdat het incident veel onrust teweeg heeft gebracht onder de patiënten. Iemands verlof mag pas worden hervat na toestemming van de staatssecretaris.

De VVD, die het spoeddebat had aangevraagd, pleitte ervoor de proefverloven van alle tbs'ers in het land tijdelijk in te trekken tot er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Albayrak voelde daar echter niets voor en wees erop dat dat feitelijk het einde betekent van de tbs-behandeling. De PVV wil dat tbs'ers die een ernstig gewelds- of zedendelict hebben gepleegd, niet terugkeren in de samenleving. Volgens Kamerlid Raymond de Roon van die fractie kan dat betekenen dat mensen levenslang worden opgesloten.

Het CDA lijkt op Kamerbrede steun te kunnen rekenen voor het voorstel dat een tbs-kliniek altijd de burgemeester moet informeren over het verblijf van een tbs'er in zijn gemeente. CDA-Kamerlid Ciska Joldersma heeft de indruk dat dat nu niet standaard gebeurt. Burgemeester H. Bloemen van de gemeente Berkelland, waar Rekken deel van uitmaakt, beklaagde zich weken geleden over een gebrek aan informatie bij incidenten waarbij cliënten van Oldenkotte betrokken zijn.

Albayrak kondigde aan dat ze met een richtlijn voor die informatievoorziening wil komen en dat ze daarover gaat praten met burgemeesters en de politie. Ook stuurt ze de Kamer binnen een week een brief over de aangescherpte geweldsinstructie voor begeleiders van tbs'ers.

Voor Albayrak was het haar eerste confrontatie met de Kamer over het tbs-beleid. Vorig jaar nog maakte ze als PvdA-Kamerlid deel uit van de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzocht. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden