Tbs'ers moeten soms onnodig lang vastzitten

DEN HAAG - Tbs'ers blijven soms onnodig lang vastzitten, doordat
rechters niet goed kunnen beoordelen of hun behandeling kan worden gestopt.

Dat zeggen deskundigen, rechters en advocaten, die pleiten voor een
grotere rol van onafhankelijke psychologen en psychiaters in de
rechtszaal. Volgens hen hebben rechters te weinig deskundigheid in
huis en zijn ze te afhankelijk van het oordeel van een kliniek. De
rechten van veroordeelden worden daardoor geschaad.

Rechters leggen verdachten tbs met dwangverpleging op omdat de kans bestaat dat een dader weer in de fout gaat als zijn psychische stoornis niet wordt behandeld. De tbs-maatregel wordt opgeheven als de veroordeelde geen gevaar meer vormt voor de maatschappij. De rechter beoordeelt -meestal eens per twee jaar- of verlenging van de tbs noodzakelijk is.

Daarbij weegt het oordeel van de behandelende kliniek zwaar.

Door personeelstekort en doordat de publieke opinie fel tegen proefverloven is, worden tbs'ers vaak te lang vastgezet en komen klinieken niet aan therapie toe. De rechter kan dan weinig anders dan de tbs verlengen, omdat onbehandeld vrijlaten geen optie is. Middelen om behandeling af te dwingen, heeft de rechter niet.

Rechter Yvo van Kuijck van het gerechtshof in Arnhem pleit voor het instellen van een commissie van onafhankelijk deskundigen die beoordeelt 'of de kliniek wel op de goede lijn zit'. Dat zou op verzoek van de rechter kunnen of op initiatief van de cliënt en zijn advocaat. Dit idee vindt brede steun.

Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter, hoogleraar strafrecht Paul Mevis en tbs-advocaat Lucy Oldenburg vinden een grotere rol van onafhankelijk deskundigen hoog nodig. Strafpleiter Willem Anker dringt aan op een wetswijziging om rechtbanken meer macht te geven in te grijpen in de behandeltrajecten. Een extra deskundigencommissie lijkt hem echter overbodig.

Tbs-advocaat Job Knoester wil nog een stap verder gaan. Volgens hem zouden ook psychologen en psychiaters deel moeten uitmaken van de
rechtbank.

De rechtbank zou niet alleen over het opleggen en verlengen van tbs moeten besluiten, maar ook over de inhoud van de behandeling, verloven en over plaatsing op de longstay, de afdeling waar opgegeven tbs'ers terecht komen. (HET PAROOL)

Tbs'ers blijven soms onnodig lang vastzitten. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Tbs'ers blijven soms onnodig lang vastzitten. Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden