Tbs'er ten onrechte op verlof

DEN HAAG - Een opeenstapeling van fouten heeft ertoe geleid dat een gewelddadige tbs'er vorig najaar ten onrechte op begeleid verlof is gestuurd.De man wist te ontsnappen, waarna hij twee mensen beroofde en een vrouw verkrachtte. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vindt dat tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal ''ernstig tekortgeschoten'' is.

De tbs'er, S.B., had enkele maanden voor zijn verlof geweld gebruikt tegen een medepatiënt. De leiding van de kliniek deed daarvan geen aangifte bij de politie. Was dat wel gebeurd, dan had de tbs'er hoogstwaarschijnlijk niet in oktober weer op verlof gemogen. Dat staat in een gezamenlijk rapport van twee inspectiediensten die de zaak hebben onderzocht. Hirsch Ballin heeft de uitkomsten daarvan en zijn reactie woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Geen aangifte

Het hoofd behandeling beschouwde het geweldsincident ten onrechte niet als een strafbaar feit. Daarom deed de kliniek er geen aangifte van. Ook heeft de leiding zich niet afgevraagd of de tbs'er grenzen had overschreden die verlof in weg staan. Het ministerie van Justitie moet volgens de inspecties duidelijk op papier zetten wanneer er aangifte moet worden gedaan van strafbare feiten door tbs'ers. Ook moet duidelijk worden in welke andere gevallen tbs'ers hun recht op verlof verliezen omdat ze over de schreef zijn gegaan.

Hirsch Ballin eist dat De Kijvelanden de interne organisatie verbetert. De particuliere inrichting heeft daartoe een plan van aanpak opgesteld. De minister heeft er in een persoonlijk gesprek met de raad van toezicht van De Kijvelanden op aangedrongen de verbeteringen uit het inspectierapport zo snel mogelijk uit te voeren. In een later gesprek zal de bewindsman de raad daarop aanspreken.

Kort na de ontsnapping van B. wist ook een andere tbs'er uit De Kijvelanden tijdens begeleid verlof te vluchten. De minister heeft daarop alle verloven van tbs'ers in die kliniek voor onbepaalde tijd ingetrokken. Pas als alle verlofmachtigingen daar opnieuw zijn bekeken, zal Hirsch Ballin weer toestemming geven voor verlof in De Kijvelanden. De inspectiediensten zullen de kliniek later dit jaar opnieuw doorlichten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden