Update

Taylor-proces voor onbepaalde tijd geschorst

Ex-president Charles Taylor van Liberia. Foto ANP Beeld
Ex-president Charles Taylor van Liberia. Foto ANP

LEIDSCHENDAM - Het proces wegens oorlogsmisdaden tegen Charles Taylor is vrijdag voor onbepaalde tijd geschorst. De Kamer van Beroep van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Freetown zal zich moeten buigen over het verdere verloop van de vastgelopen rechtszaak.

Courtenay Griffiths, de advocaat van de ex-president van Liberia, maakte vrijdag geen excuses, zoals de rechters hadden geëist. De Britse advocaat was dinsdag na een hoog opgelopen ruzie weggelopen uit de rechtszaal in Leidschendam-Voorburg, ondanks een bevel van de rechters om te blijven.

De ruzie gaat over een belangrijk slotdocument, dat de verdediging aan het einde van het jarenlange proces heeft ingediend. De advocaten waren er bijna drie weken te laat mee, omdat er nieuwe informatie was door onthullingen op klokkenluiderssite WikiLeaks. De rechters wilden het daarom niet meer accepteren.

Griffiths zei na afloop van de zitting vrijdag tegen journalisten dat hij hoopt dat ''het gezond verstand alsnog zal zegevieren''. Hij is optimistisch dat de beroepsrechters in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown zijn slotdocument nog deze maand alsnog ontvankelijk verklaren. Hij staat klaar om dan alsnog zijn slotpleidooi te houden, dat oorspronkelijk gepland stond voor afgelopen woensdag.

Volgens de oorspronkelijke planning had het Taylorproces vrijdag moeten worden afgesloten, in afwachting van de uitspraak van de drie SCSL-rechters. De VN-Veiligheidsraad besloot in 2006 om veiligheidsredenen de rechtszaak uit West-Afrika over te hevelen naar Nederland. De Raad was bezorgd om de politieke stabiliteit in de regio, waar de inmiddels 63-jarige Taylor nog veel aanhangers heeft.

SCSL-hoofdaanklaagster Brenda Hollis betoogde dinsdag dat zij tijdens het jarenlange proces boven elke redelijke twijfel heeft bewezen dat de verdachte schuldig is op alle punten van de tenlastelegging. De Amerikaanse beschuldigt Taylor, die van 1997 tot 2003 president van Liberia was, van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. De aanklacht luidt onder meer moord, verkrachting, slavernij, het terroriseren van de burgerbevolking en het inzetten van kindsoldaten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden