Taxiverbod tegen overlast van ronselaars op Schiphol

Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer wil op korte termijn op Schiphol tijdelijk alle taxi's verbieden die geen vergunning voor de speciale taxistrook hebben.

De gemeenteraad beslist in januari over het plan Beeld anp

In de tussentijd wil hij met alle betrokken partijen drie scenario's uitwerken die moeten voorkomen dat zogenoemde taxironselaars in de toekomst nog actief zijn op de luchthaven.

Dit maakte Weterings woensdagmiddag bekend. Voor de maatregel op korte termijn wil hij de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanscherpen.

Raad beslist
Hij doet daarbij een beroep op het gevaar voor de openbare orde dat op dit moment door de ronselaars ontstaat. De gemeenteraad beslist in januari over het plan.

Begin november werd tijdens een eerste handhavingsactie tegen de ronselaars tientallen personen gecontroleerd en twee bekeuringen van 1.800 euro uitgedeeld.

Weterings noemt de huidige situatie op het plein voor Schiphol onaanvaardbaar. Mensen worden misleid en onder valse voorwendselen meegelokt naar taxi's om vervolgens torenhoge bedragen te moeten betalen.

Mogelijke oplossing
Handhaving is moeilijk, onder meer doordat bestaande wetgeving in de weg zit en niet alle taxichauffeurs zich aan dubieuze praktijken schuldig maken. De burgemeester benadrukte dat aanscherping van de APV geen oplossing voor de lange termijn is. Het verbod dat daarin wordt geregeld, is in strijd met de wet en mag alleen vanwege het gevaar voor de openbare orde waarvan volgens Weterings momenteel sprake is.

De komende tijd praat hij daarom met Schiphol, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Amsterdam verder over oplossingen voor de lange termijn. In die gesprekken spitsen zich toe op aanpassing van de wetgeving, veranderingen in het huidige taxivergunningsysteem en betere mogelijkheden voor reizigers om vooraf al een taxi van Schiphol naar hun verdere bestemming te reserveren.

'Veel problemen ontstaan doordat zij hier pas een taxi zoeken', sprak Weterings. Hij verwacht dat de aanscherpte APV robuust genoeg is om stand te houden bij de rechter. Het gerechtshof oordeelde vorig jaar dat elke taxichauffeur met vergunning klanten mag vervoeren op alle openbare wegen. Sindsdien worden reizigers bij aankomst op Schiphol van alle kanten benaderd door taxichauffeurs. Extra controles op misstanden hebben maar beperk effect.

Lees ook: Taxioverschot in Amsterdam: een taxistop of een strengere aanpak? [+]


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden