Taxiorganisatie eist optreden handhaving tegen Uberchauffeurs

De Amsterdamse taxiorganisatie Take a Taxi vindt dat wethouder Pieter Litjens (Verkeer) strenger moet handhaven tegen 'illegale praktijken' van Uberchauffeurs.

Volgens Uber ligt de verantwoordelijkheid van handhaving bij de gemeente. Beeld ANP
Volgens Uber ligt de verantwoordelijkheid van handhaving bij de gemeente.Beeld ANP

Dat laat de taxiorganisatie weten in een brief die zondag naar Litjens is verstuurd. 'De houding tegenover Uber staat in schril contrast met de wijze waarop TTO-chauffeurs aangepakt worden,' staat in de brief.

Een TTO is een 'Toegelaten Taxiorganisatie'. Alleen chauffeurs aangesloten bij zo'n organisatie mogen klanten op straat oppikken. Volgens Take a Taxi moeten officiële chauffeurs aan strenge eisen voldoen, terwijl Uberchauffeurs zich te makkelijk illegaal in die markt werken.

Ruud Lagerwaard, voorzitter van Take a Taxi: "Voor de kleinste overtredingen krijgen wij sancties, terwijl de handhavers en politie Uberchauffeurs geen strobreed in de weg liggen."

Zembla
Als het zo doorgaat is het over twee, drie jaar afgelopen met TTO's, is de voorspelling van Lagerwaard, die zelf meer dan tweehonderd chauffeurs onder zich heeft.

Take a Taxi, de jongste TTO in Amsterdam, verwijst in de brief naar de recente uitzending van Zembla waarin te zien is dat Uberchauffeurs illegaal klanten op straat oppikken. Soms zelfs met een daklicht, terwijl ze dat niet mogen.

Handhavers gaven in dezelfde uitzending aan niet goed te weten hoe ze tegen dit probleem moeten optreden. In de uitzending gaf Uber aan dat chauffeurs die zich hier schuldig aan maken geschorst kunnen worden, maar dat de handhaving een taak van de gemeente is.

In dezelfde uitzending zei ook Litjens dat handhaving moeilijk is, omdat chauffeurs op heterdaad moeten worden betrapt.

'Verantwoordelijkheid nemen'
Toch vindt Lagerwaard dat de wethouder strenger moet optreden. "Hij moet verantwoordelijkheid nemen. Als handhavers aangeven dat ze niet weten hoe ze tegen Uber moeten optreden, dan is het aan de wethouder om hier iets aan te doen."

In de brief staat ook dat Take a Taxi een kort geding aanspant als wethouder Litjens niet voor 15 december actie onderneemt.

Zonder handhaving is eerlijke concurrentie onmogelijk, stelt Lagerwaard. "Tegen een bedrijf dat geen belastingen betaalt en waarvan de chauffeurs hun inkomen ongehinderd aanvullen met illegale praktijken, kunnen wij niet op."

Massaal actief
Het is niet de eerste keer dat Lagerwaard het tegen Uber opneemt. "Wij hebben de afgelopen maanden ook ons eigen onderzoek gedaan, onder andere met geheime camera-opnames. Hierin zijn wij tot precies dezelfde conclusies als Zembla gekomen: Uberchauffeurs zijn massaal actief op de opstapmarkt."

In juni stelde Lagerwaard al vragen aan Litjens over de relatie tussen de gemeente en Uber. Via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) wilde hij weten welke afspraken er waren gemaakt tussen de gemeente en Uber over handhaving.

"Hier bleken geen afspraken over te zijn gemaakt," zegt Lagerwaard. "Maar de handhaving is zo scheef, dat je er bijna wat van gaat denken."

Volgens hem moet de Uberkwestie opgelost worden op dezelfde manier als het ronselprobleem waar Schiphol lang mee in de maag zat. "Daar is het ze ook gelukt om het illegaal oppikken van klanten tegen te gaan, waarom lukt dat dan niet in Amsterdam?"

Op heterdaad
De gemeente erkent dat het huidige handhavingsbeleid beperkt is. "Wij kunnen dit soort overtredingen alleen op basis van heterdaad aanpakken; een handhaver moet iemand zien instappen of een chauffeur zien wachten. Dan moet gecontroleerd worden of het niet om een bestelde rit gaat," zegt de woordvoerder van Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) in een reactie.

"Een mysteryguest, zoals bij Zembla, mag onze handhaving niet toepassen aangezien dit uitlokking is. Dat houdt geen stand bij de rechter."

De wethouder geeft aan hard te zoeken naar andere mogelijkheden om het probleem toch aan te kunnen pakken.

Bekijk hier de beelden die Take a Taxi maakte met een verborgen camera:

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden