Taxicontrole teamwerk

De samenwerking is opmerkelijk omdat het Amsterdamse politiekorps en de IVW elkaar anderhalve week geleden nog in de haren vlogen over de controles. Foto GPD Beeld
De samenwerking is opmerkelijk omdat het Amsterdamse politiekorps en de IVW elkaar anderhalve week geleden nog in de haren vlogen over de controles. Foto GPD

AMSTERDAM - De Inspectie van Verkeer en Waterstaat (IVW) werkt sinds kort samen met de politie bij de controle op taxi's. In Amsterdam zijn op dit moment teams actief van agenten en inspecteurs die samen taxi's aanhouden en inspecteren.

De samenwerking is opmerkelijk omdat het Amsterdamse politiekorps en de IVW elkaar anderhalve week geleden nog in de haren vlogen over de controles.

Politiecommissaris Hans Schönfeld uitte toen forse kritiek op de IVW. Hij noemde het 'zonneklaar dat de inspectie in gebreke blijft' en stelde dat de gebrekkige inspecties de 'reden zijn dat de Amsterdamse taxibranche malafide is en aantrekkingskracht uitoefent op criminele chauffeurs elders in het land'.

Schönfeld uitte zijn kritiek daags na de dood van Rob Sitek, die op het Leidseplein omkwam bij een handgemeen met een taxichauffeur. De politiecommissaris reageerde daarmee op een persbericht waarin de IVW had gesteld dat uit de inspectierapporten en de cijfers blijkt dat het juist steeds beter gaat met de Amsterdamse taxiwereld. Maar politie en inspectie hebben nu dus de handen ineengeslagen.

De Amsterdamse politie zegt daarover goede afspraken te hebben gemaakt met de IVW. ''We hebben alle vertrouwen in de samenwerking en denken dat we door samen op te trekken de problemen met de taxi's effectief kunnen aanpakken.'' De controles richten zich volgens de politiewoordvoerder 'voornamelijk op de onderkant van de taximarkt'.

Voor de politie is de samenwerking gunstig: de Inspectie van Verkeer en Waterstaat is momenteel de enige partij die gerechtigd is de vergunning of de taxipas van een chauffeur in te trekken. Dat dwangmiddel is volgens het Amsterdamse korps onontbeerlijk bij de pogingen de taxibranche weer in het gareel te krijgen en bij het aanpakken van malafide chauffeurs.

Een woordvoerder van de IVW laat weten dat de inspectie al erg actief was in Amsterdam, maar dat zij nu dus ook met de politie samenwerkt.

Of de inzet van inspecteurs in Amsterdam ook is uitgebreid - zoals burgemeester Job Cohen en wethouder Hans Gerson hadden gevraagd - wil de woordvoerder niet zeggen. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden