Plus

Taxichauffeurs geven duidelijk signaal af met actie op Malieveld

Een paar honderd taxichauffeurs trokken dinsdag naar Den Haag om met collega's te demonstreren tegen het taxibeleid. Het klinkt bescheiden, maar de chauffeurs gaven een duidelijk signaal.

Het protest van taxichauffeurs op het Malieveld verliep zonder wanklankBeeld Joris van Gennip

Als taxichauffeurs het zó zat zijn dat ze met zijn allen gratis en voor niets van Amsterdam naar Den Haag rijden om er een goed deel van de middag op een winderig Malieveld door te brengen, dan is er serieus iets aan de hand. Of zoals chauffeur Marlon Vredenbos het zegt: "Het is uniek dat we als taxichauffeurs eens samen optrekken. Daar kunnen we Uber dankbaar voor zijn."

Het waren er een paar honderd dinsdag op het Malieveld in Den Haag, die zo langzaam over de snelweg hadden gereden dat er files ontstonden. Keurig stonden de Mercedessen, Tesla's en Volkswagens opgesteld op de rijweg om de grote lap gras heen: chauffeurs uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam vooral, maar ook uit andere steden. Ze eisten dat er bovengrenzen worden ingevoerd voor taxi's in de grote steden, omdat er te veel taxi's zijn, ondanks de groeiende hoeveelheid klanten.

Duidelijk signaal
Voor chauffeur Yousef was het de eerste demonstratie in zijn leven. Hij werkt drie jaar als chauffeur en heeft zijn inkomsten bijna zien halveren. "Ik werk langer, maar verdien nu veel minder. Dat klopt toch niet? En dan gaat het nog goed met de economie."

Yousef heeft goede hoop dat de demonstratie van vandaag de problemen van de taxibranche op de kaart zet. "In Barcelona is lang actiegevoerd en daar heeft de overheid Uber het werken onmogelijk gemaakt. Dat moeten we hier ook bereiken."

PvdA-fractievoorzitter Sofian Mbarki is met Amsterdamse taxichauffeurs meegereden naar het Malieveld. Ook hij vindt dat er te veel taxi's in Amsterdam zijn. "Concurrentie is er altijd geweest, maar nu is er ronduit sprake van oneerlijkheid. Uber betaalt geen belasting en veel chauffeurs ontduiken de fiscus door middel van plof-BV's. Op die manier verpest Uber de markt. Er moet iets veranderen en ik merk dat er een kentering gaande is."

Even verderop staat Denkvoorman Tunahan Kuzu is gekomen om 'alle Nederlandse taxichauffeurs een hart onder de riem te steken'. "Uber moet aan banden worden gelegd, het zijn oneerlijke praktijken. Daar moet een einde aan komen. Dat jullie hier allemaal zijn gekomen moet een duidelijk signaal zijn aan de regering."

Woedend
Ook de bekende verschijning Maroni Sonelli is naar het Malieveld gekomen met zijn 'discotaxi'. Hij is woedend, zegt hij, om vervolgens spontaan een niet onverdienstelijke versie van Bob Marley's Three Little Birds ten gehore te brengen.

Willem Drieling, die de leiding van de betoging naar zich heeft toegetrokken, refereert vervolgens aan de slachtoffers die de laatste maanden zijn gevallen bij ongelukken waarbij Uberchauffeurs zijn betrokken. "Zes doden!," roept hij. Vanuit het publiek krijgt hij bijval. "Uber moordenaars," scanderen de chauffeurs. Om vervolgens een minuut stilte in acht te nemen. "Ter nagedachtenis aan de slachtoffers."

De demonstratie verloopt zonder wanklank. Gelukkig, zeggen de organisatoren, maar daar zijn niet alle chauffeurs het mee eens. "Kijk naar Barcelona, daar hebben ze Uberchauffeurs opgejaagd en daar zijn ze uiteindelijk verboden. Van mij had dit wel wat steviger gemogen," vindt een van hen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden