Taxi's toch naar Leidsebosje, ondanks bezwaren bewoners

Ze vrezen de komst van de taxichauffeurs en stapten naar de Raad van State. Die stelde de bewoners van gebouwen rond het Leidsebosje in het ongelijk.

Na de herinrichting keren de taxi's niet terug op het Leidseplein. Bewoners van de nieuwe locatie op het Leidsebosje vrezen overlast en onveilige toestanden Beeld ANP
Na de herinrichting keren de taxi's niet terug op het Leidseplein. Bewoners van de nieuwe locatie op het Leidsebosje vrezen overlast en onveilige toestandenBeeld ANP

De bewoners van appartementencomplex Byzantium en bewonersbelangenvereniging De Hereeniging hebben de Raad van State er niet van kunnen overtuigen dat het verplaatsen van de taxistandplaats van het Leidseplein naar de Leidsebrug en het Leidsebosje, aan de andere kant van de Singelgracht, voor hen rampzalige gevolgen hebben.

De bewoners vrezen drukte, verkeersoverlast, een verslechtering van de luchtkwaliteit en rumoer in de zin van muziek, harde stemmen en toeterende taxi's. De Raad van State stelde echter dat de gevolgen van de verplaatsing goed zijn onderzocht.

Nieuwe standplaats
De beruchte taxistandplaats op het Leidseplein keert na de herinrichting van het uitgaansplein niet terug, maar wordt verplaatst naar de Leidsebrug, waar plek is voor tien auto's. Voor nog eens zestien auto's wordt een opstelstrook gemaakt aan het Leidsebosje.

De bewoners zijn van mening dat 26 plekken dusdanig weinig is dat het gevaar bestaat dat taxi's op zoek naar een plekje op de standplaats oeverloos rond de opstelstrook bij hen voor de deur zullen rondrijden. Dat heeft volgens hen gevolgen voor de verkeersveiligheid en de doorstroming van het overige verkeer.

In de eerste plannen was de opstelstrook ingetekend op de Stadhouderskade, maar later werd deze verplaatst naar het Leidsebosje. Met verzinkbare palen en de inzet van regelaars denkt de gemeente de situatie beheersbaar te kunnen houden.

Lees ook: Taxichauffeurs in problemen door renovatie Leidseplein en De gedrilboorde realiteit is dat het 'Lijdseplein' op de schop ligt

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden