Update
Taxfree-winkeliers Schiphol boos op Consumentenbond
De taxfree-winkeliers op Schiphol zijn boos op de Consumentenbond. Die misleidt volgens hen de leden door te suggereren dat de winkels het belastingvrije voordeel in eigen zak steken, terwijl ze het btw-voordeel voor Europese reizigers juist samen met Schiphol betalen.
De Consumentenbond begrijpt niet hoe het kan dat de prijzen voor producten in de taxfree winkeltjes 'achter de douane' op Schiphol hetzelfde kunnen zijn voor Europese reizigers én intercontinentale passagiers. Belastingvrije verkoop is immers in 1999 binnen groot-Europa (het Schengengebied) afgeschaft.
Schiphol en de zelfstandige taxfree winkeliers kozen er in toen voor om niet te gaan werken met twee verschillende prijzen. De luchthaven drijft op overstappers, waardoor onderscheid tussen intercontinentale- en Europese reizigers nauwelijks valt te maken.
Voor de Schengenpassagiers nemen luchthaven en branche sindsdien het taxfreevoordeel van 21 procent voor hun rekening. De instapkaart is daarom bij elke aankoop nodig, zodat in de opgave voor de Belastingdienst het juiste onderscheid kan worden gemaakt.
Oneerlijk
De Consumentenbond vindt het onzin; de prijzen voor producten op het vliegveld liggen volgens een steekproef veelal hoger dan voor dezelfde producten in de Nederlandse winkelstraten of op internet. Dat moet dus wel in de zakken van de winkeliers verdwijnen, denkt de bond. Die eist dat er op Schiphol alsnog met twee verschillende prijzen wordt gewerkt.
'De term taxfree suggereert dat reizigers een belastingvoordeel hebben als ze buiten de EU reizen', zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. 'Een koptelefoon waar 21 procent btw op zit, zou voor de reiziger naar bijvoorbeeld Brazilië 21 procent goedkoper moeten zijn dan iemand die naar Frankrijk vliegt. Dat dát niet het geval is, voelt oneerlijk: het btw-voordeel gaat hier niet naar de klant maar naar de winkelier.'
'Bewering is onzin'
Maar volgens Benno Leeser van de Amsterdamse diamantair Gassan - op Schiphol verantwoordelijk voor de verkoop van edelstenen, juwelen en horlogerie - is dat een misvatting. De prijzen op het vliegveld liggen soms hoger doordat het uitbaten van winkels op het vliegveld nu eenmaal duurder is. Zo moeten de winkeliers een flink deel van de winkelopbrengst overdragen aan Schiphol.
Het taxfree winkelcentrum is ook niet bedoeld voor Nederlandse klanten. Zeventig procent van de reizigers op Schiphol is overstapper. Voor veel buitenlandse passagiers zijn de prijzen volgens Leeser wel degelijk gunstig; zo kopen Chinezen massaal diamanten op het vliegveld, waarbij aankopen van boven de tienduizend euro geen uitzondering zijn.
'De consument moet blij zijn dat we binnen de EU de taks voor onze gezamenlijke rekening nemen,' aldus Leeser. 'De douane vindt dit uiteraard geen probleem want er wordt keurig btw betaald.'
Goedkoop
Volgens de Consumentenbond zijn op enkele aanbiedingen na luchthavenwinkels nooit de goedkoopste plek om parfum, drank of sigaretten te kopen. Dat klopt; wettelijk is geregeld dat met de prijs van sterke drank en sigaretten niet gestunt mag worden.
'Uiteindelijk staat het iedere winkelier vrij zijn eigen prijs te bepalen,' zegt Leeser namens de taxfree-winkeliers. 'Dat kan betekenen dat producten elders goedkoper zijn, maar het betekent niet dat we de btw dan in eigen zak steken.'