'Tax free' winkelen Schiphol steeds minder in trek

'Tax free' winkelen voor de vlucht raakt uit de gratie. Reizigers geven op Schiphol steeds minder uit in de winkeltjes en restaurants 'achter de douane'.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp


Vorig jaar werd 85 miljoen euro besteed in de winkels en restaurants op Schiphol. Vooral in de lounges zit de klad er in, ondanks een voortdurende toename van het aantal reizigers op de luchthaven. Gemiddeld geeft een reiziger daar in de winkels en restaurants nog 15,89 euro uit, bijna 5 procent minder dan in 2012. Schiphol wijt dit aan het ijzige consumentenvertrouwen, dat niet kon opboksen tegen een stijging van het aantal reizigers op de luchthaven.

De daling komt vooral op de rekening van de winkelexploitanten te staan. De luchthaven hield met 139 miljoen, drie miljoen euro meer over aan winkelverhuur en concessies. Ook hield het luchthavenbedrijf opnieuw meer over aan de afhandeling van het vliegverkeer, onder meer door een omstredne verhoging van dd ehavengelden met een half procnet.

Mede daardoor, maar vooral door een beter exploitatieresultaat van het vastgoed van de luchthaven, steeg de winst vorig jaar 15 procent naar 227 miljoen. De omzet nam ruim 2 procent toe naar bijna 1,4 miljard euro. Van de winst vloeit 27 miljoen euro naar de gemeente Amsterdam, die eenvijfde van de aandelen in de luchthaven bezit. De luchthaven had eerder dit jaar al laten weten dat het aantal passagiers in 2013 3 procent steeg tot het record van 52,6 miljoen.

Goed jaar
'Schiphol Group kijkt terug op een goed jaar,'aldus topman Jos Nijhuis. 'We zijn gestart met een grootschalige verbouwing en vernieuwing, waar we de komende jaren circa 1,5 miljoen euro per dag in investeren. Dit leidt tot meer comfort en gemak voor de reiziger, efficiëntere processen voor de luchtvaartmaatschappijen en versterking van de concurrentiepositie.' Vorig jaar werd door Schiphol 310 miljoen geïnvesteerd.

Schiphol is zomer vorig jaar gestart met een 41 miljoen euro kostende verbouwing van terminal 3 en zijn pieren, waar vanaf 2015 de veiligheidscontroles centraal zullen plaatsvinden en niet langer aan de gate. Ook wordt voor Hilton gebouwd aan een nieuw hotel. Dit voorjaar start het vliegveld bovendien met de bouw van een nieuwe pier, de A-pier, om de groei van het vliegverkeer verder op te vangen.

Dit jaar verwacht de luchthaven alweer een nieuw passagiersrecord, na een verwachte stijging van 2 tot 3 procent. De financiële resultaten groeien daarbij niet mee; die zullen naar verwachting op hetzelfde niveau liggen als dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden