Tatesfoto dingt mee naar Camera

Het huis van de 82-jarige mevrouw Theunissen. Foto Frank Trimbos¿ Beeld
Het huis van de 82-jarige mevrouw Theunissen. Foto Frank Trimbos¿

ROTTERDAM - Een nauwelijks in Nederland gepubliceerde foto van een bloedende, bewusteloze Karst Tates na de mislukte aanslag op Koninginnedag is één van de meest in het oog springende nominaties voor de Zilveren Camera voor de beste persfoto van 2009.

Het Koninginnedagdrama en de ramp met het vliegtuig van Turkish Airlines zijn goed vertegenwoordigd bij de genomineerde foto's. In de eerste categorie uiteraard de veel gepubliceerde foto van Robin Utrecht van het ANP.

Toch valt vooral de door fotograaf Pim Ras gemaakte foto van dader Karst Tates op - vanuit deze hoek zie je nog eens goed hóe dicht bij zijn doel, de koninklijke bus, hij uiteindelijk is gekomen. De niet-gecensureerde foto werd gepubliceerd in Panorama en het AD, in andere kranten was die niet te zien.

Eveneens in de categorie binnenlands nieuws is een serie van Volkskrantfotograaf Marcel van den Bergh genomineerd, over de geitenhouderij van boer Pool, waar vanwege de Q-koorts en zeer tot verdriet van de eigenaar 215 drachtige geiten moesten worden geruimd.

Fascinerend is de serie die Frank Trimbos, die vorig jaar op de internetredactie van Het Parool stage heeft gelopen, maakte van het huis van de 82-jarige mevrouw Theunissen uit de Burgemeester Fockstraat. Haar huis behoort inmiddels tot het Van Eesterenmuseum, dat sloop van kenmerkende Amsterdamse huizen wil voorkomen.

Ook Paroolfotografen Elmer van der Marel en Karoly Effenberger
zijn genomineerd; respectievelijk met een foto van minister Eberhard van der Laan, die een bezoek brengt aan de stichting Compubrain in Amsterdam-Zuidoost en een dubbelportret van de vorig jaar overleden dichter Simon Vinkenoog en zijn vrouw Edith Ringnalda.

Uit de eersteprijswinnaars van elke categorie wordt de winnaar van de Zilveren Camera gekozen. Hij - er zijn dit jaar geen vrouwelijke genomineerden - krijgt 2500 euro. (ALEXANDRA BESUIJEN)

Alle foto's zijn te zien op www.zilverencamera.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden