Plakken staal worden tot rollen uitgewalst bij Tata Steel in IJmuiden.

PlusAchtergrond

Tata Steel zet zich schrap voor massale reorganisatie

Plakken staal worden tot rollen uitgewalst bij Tata Steel in IJmuiden.Beeld ANP XTRA

Tata Steel moet in Europa ruim 800 miljoen euro bezuinigen. Het vroegere Hoogovens zet zich schrap voor het verlies van honderden en mogelijk duizenden banen.

Helemaal als een verrassing kwam het niet toen de ondernemingsraad van Tata Steel vrijdag werd bijgepraat over de bezuinigingsplannen van het staalbedrijf. Bekend was dat het Indiase moederbedrijf op kostenbesparingen broedde. Toch waren het nog indrukwekkende bedragen: Tata Steel wil in Europa maar liefst 750 miljoen Britse ponden snijden in de kosten, zo’n 870 miljoen euro. Daarvan moet 150 miljoen pond komen uit personeelskosten, 170 miljoen euro.

Zo’n immens bedrag kan niet zonder gevolgen blijven voor Tata Steel in IJmuiden, binnen Europa het grootste Tataonderdeel. Vakbonden schatten dat het ten koste zal gaan van 2500 banen in Nederland, Engeland, Frankrijk en België. Wat het precies betekent voor het vroegere Hoogovens in IJmuiden, is nog niet te zeggen.

Meer staal uit China gedumpt

Tata Steel zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen. De industrie gaat gebukt onder Chinees staal dat tegen bodemprijzen wordt gedumpt op de wereldmarkt. Sinds president Trump zijn staalindustrie beschermt met handelstarieven, komt nog meer Chinees staal in Europa terecht. De laatste jaren gaat het bovendien slecht met de Europese auto-industrie, een belangrijke afzetmarkt voor het IJmuidense staal.

Tata wilde daarom zijn Europese onderdelen ­laten samensmelten met het Duitse ThyssenKrupp, maar de mededingingsautoriteiten haalden daar eerder dit jaar een streep door. De synergievoordelen die het Indiase moederbedrijf dacht te halen door de fusie, 500 tot 600 miljoen euro, probeert het nu binnen te halen door botweg in de kosten te snijden. Vorige week nog zei Tata Steeltopman Thachat Narendran dat zijn bedrijf in Europa de grootste uitdaging wachtte en dat de Europese onderdelen niet in India moeten aankomen voor meer geld.

Slanker en sterker

In een reactie op de maandag uitgelekte plannen zegt Tata Steel Europa dat het ‘transformatieprogramma’ moet zorgen voor een slanker en sterker bedrijf. Tata hoopt in Europa behalve op personeel ook te besparen door digitalisering en minder gebruik van grondstoffen.

De centrale ondernemingsraad (cor) noemt de besparingen ‘buitenproportioneel’. Of het echt om duizenden banen gaat, valt voor cor-vicevoorzitter Gerrit Idema nog te bezien. Boven op de 9000 medewerkers van Tata in IJmuiden had het vroegere Hoogovens ook veel zzp’ers en uitzendkrachten aan zich gebonden en daar is de laatste jaren al veel in gesneden, zegt hij.

De cor en de vakbonden houden vast aan de afspraak die was gemaakt voor het stuklopen van de fusie: tot eind 2021 geen gedwongen ontslagen. In het uiterste geval willen ze naar de rechter stappen als Tata zich daar niet aan houdt. Vakbond CNV hekelt de mogelijkheid dat de Europese productie deels naar lagelonenlanden verhuist. “Dat doet geen recht aan de hoge kwaliteit die hier in IJmuiden wordt geleverd,” zegt Peter Böeseken van CNV.

Hoe dan ook zal het schrappen van banen een groot effect hebben op de regionale economie. Idema: “Men zegt altijd: als het druppelt bij ­Tata, regent het in de regio.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden