Update

Tata Steel: bedrijf kan niet stil blijven staan

Tata Steel Europe kan het zich volgens topman Henrik Adam niet veroorloven om als bedrijf stil te blijven staan. Daarom wil hij tot zo’n 1600 banen schrappen in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk gaan er naar verwachting zo’n 1000 arbeidsplaatsen verloren en in andere landen gaat een streep door in totaal 350 banen.

Tata Steel in IJmuiden. Beeld EPA

Adam wijst erop dat de wereld rondom het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden snel verandert, vandaar dat de ingrepen noodzakelijk zouden zijn. “Onze strategie is om een sterk en stabiel Europees bedrijf op te bouwen dat in staat is om aanzienlijke investeringen te doen die nodig zijn voor een succesvolle toekomst.”

Vertegenwoordigers van het personeel zijn diep teleurgesteld over de uitleg die het staalconcern woensdag gaf over de al eerder aangekondigde reorganisatie. Leden van de ondernemingsraad en vakbondsleden uit heel Europa kregen een presentatie over de ingreep die bij elkaar rond de 3000 banen kost.

Ondernemingsraad niet gelukkig

Volgens Frits van Wieringen, voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Tata Steel, bevatte de uitleg nauwelijks nieuwe informatie. FNV-bestuurder Aad in ‘t Veld noemde het eveneens onacceptabel dat Tata Steel niet met verdere details over de brug kwam. De vakbond overlegt net als CNV volgende maand met leden over acties.

“Het was heel, heel oppervlakkig,” zei Van Wieringen na de bijeenkomst in Wales. De ondernemingsraad is mordicus tegen massaontslagen, maar had de exacte plannen door experts willen laten bestuderen. Op basis daarvan zou verder kunnen worden gepraat. De top van Tata Steel heeft volgens Van Wieringen wel toegezegd om voor de ondernemingsraad binnenkort nog met uitgebreidere en meer onderbouwde plannen te komen.

Tata Steel telt in Nederland zo’n 11.000 werknemers. In heel Europa werken er meer dan 20.000 mensen. Waarschijnlijk heeft ongeveer twee derde van de aangekondigde banenreductie betrekking op het kantoorpersoneel, zo was al bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden