Tata hekelt RIVM-rapport over grafietregens

Tata Steel zet vraagtekens bij het alarmerende RIVM-rapport over de gezondheidsrisico’s van de grafiet­regens die ­vanaf de staalgigant ­neerdalen ­boven Wijk aan Zee.

Tata Steel Beeld Maarten Boswijk
Tata SteelBeeld Maarten Boswijk

Dat schrijft Tata Steel in de brief aan het personeel. De stelligheid waarmee de gezondheidsonderzoekers van het RIVM eerder deze maand concludeerden dat de zware metalen in de grafietregens ‘ongewenst’ zijn voor jonge kinderen noemt het staalconcern ‘te stellig’.

Volgens het RIVM zou het stof dat sinds de zomer vorig jaar geregeld neerdaalt boven Wijk aan Zee te veel lood, mangaan en vanadium bevatten. Maar volgens Tata is het RIVM daarbij niet uitgegaan van de metaalverbindingen die daadwerkelijk in het stof zitten. ‘Metalen kunnen in verschillende vormen voorkomen. Denk aan de verschillen tussen ijzer in een vitaminepil of ijzer in een bestek.’ RIVM heeft de risico’s van de metalen in pure vorm onderzocht, volgens Tata Steel.

In welke verbindingen de metalen precies in Wijk aan Zee terechtkomen is van grote invloed op het risico omdat het bepaalt op welke manier de stoffen worden opgenomen door het lichaam, schrijft Tata.

Onrust onder personeel

Onder het personeel was onrust ontstaan na de waarschuwingen van het RIVM. ‘Voorbarig’, volgens het staalconcern, omdat het RIVM uitging van een worstcasescenario. Verder noemt Tata het onderzoek niet representatief omdat zou zijn uitgegaan van het stof dat zich in elf dagen heeft opgestapeld in het dorp in plaats van de uitstoot van een enkele grafietregen.

In een brief aan RIVM komt Tata Steel ook met het verwijt dat de staalfabriek maar weinig tijd kreeg voor op- of aanmerkingen op het onderzoek. Ook in die brief klaagt Tata Steel dat RIVM niet heeft gekeken naar de precieze verbindingen waarin de metalen voorkomen in het grafietstof.

Tata Steel noemt het onderzoek daarom ‘onzorgvuldig’. RIVM zou conclusies hebben getrokken die ‘Tata Steel mogelijk ten onrechte schade hebben berokkend’ en ‘mogelijk onnodig tot grote onrust onder de bevolking hebben geleid.’

RIVM legt de verwijten van Tata Steel naast zich neer. Dat schrijft het RIVM in een brief terug. Het RIVM erkent wel dat de risico-inschatting nauwkeuriger zou zijn met precieze informatie over de verschijningsvorm van de metalen in de stofmonsters. Nog beter zou zijn als ook wordt onderzocht in hoeverre die metalen vrijkomen onder de omstandigheden uit het spijsverteringsstelsel. Maar dergelijk onderzoek is kostbaar en tijdrovend.

Daarom wordt het risico in het rapport waarschijnlijk overschat, erkent RIVM. Maar deze onzekerheden zijn voor het RIVM geen reden om de conclusie van het rapport bij te stellen.

Blootstelling

RIVM tekent ook aan dat blootstelling door inademing en het opeten van besmette gewassen of dierlijke producten geen onderdeel waren van het onderzoek. De totale blootstelling en de risico’s zijn daarom groter dan meegenomen is in het rapport, schrijft het RIVM.

Tata Steel heeft maatregelen aangekondigd tegen de grafietregens. Die moeten volgend jaar tot het verleden behoren door de bouw van een nieuwe hal. Deze maatregelen gaan gewoon door, benadrukt Tata.

Op een door honderden bezorgde bewoners bezochte bijeenkomst gaf het RIVM woensdagavond al toe dat het onderzoek nog veel vragen onbeantwoord laat en riep bezorgde ouders op hun kinderen vooral te laten buitenspelen, omdat het meer voor- dan ­nadelen heeft voor de gezondheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden