Tata en Thyssenkrupp samen, hoofdkantoor in Amsterdam

Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp fuseren hun Europese staal­fabrieken en vestigen hun hoofdkantoor bij Amsterdam. Dat zal ten koste gaan van duizenden banen, ook bij het vroegere Hoogovens.

Tata en ThyssenKrupp gaan samen in Europa.Beeld anp

Woensdagochtend maakten de staalgiganten bekend dat hun al meer dan een jaar durende fusiebesprekingen een vervolg krijgen. Als het boekenonderzoek geen barrières opwerpt, zullen ze in de loop van volgend jaar samensmelten.

Het nieuwe bedrijf gaat Thyssenkrupp Tata Steel heten. Samen hopen ze op schaalvoordelen, om te beginnen op het gebied van verkoop, inkoop en research.

Daarmee doemen ook de consequenties voor het personeel op. Van de 48.000 arbeidsplaatsen die de staalfabrikanten samen hebben, denken ze er 4000 te schrappen: 2000 kantoorbanen en 2000 banen in de productie.

'Lean'
Daarbij wordt de pijn gelijk verdeeld over Thyssenkrupp, waar nu 27.000 mensen werken, en Tata Steel. Bij het vroegere Hoogovens, dat in 1999 fuseerde met British Steel tot Corus waarna ze samen in 2007 werden overgenomen door het Indiase Tata, werken 11.000 mensen.

Thyssenkrupp en Tata Steel hopen als nummer twee en nummer drie op de Europese staalmarkt samen een sterke runner-up te vormen achter marktleider ArcelorMittal.

De Europese staalindustrie heeft de laatste jaren zwaar te lijden onder de toevloed van goedkoop Chinees staal.

Of het nieuwe hoofdkantoor veel arbeidsplaatsen zal brengen, valt nog te bezien. Terwijl Tata Steel spreekt van een hoofdkwartier in de Amsterdamse regio, hield Thyssenkrupp het woensdagmorgen op een vestiging in Nederland. Een 'lean holding company', wel te verstaan: klein dus.

Banden met Amsterdam
Het IJmuidense deel van Tata Steel knoopte de laatste tijd al meer banden aan met Amsterdam, de stad die vanaf het begin in 1918 tot 1993 aandeelhouder was van Hoogovens.

Vorig jaar opende Tata Steel een laboratorium op Science Park. Tata Steel is daar ook klant bij Scyfer, een deze zomer door chipgigant Qualcomm overgenomen spin-off van de Universiteit van Amsterdam. Samen laten ze de computer onvolkomenheden detecteren in staalplaten.

In Het Parool benadrukte Tata Steeldirecteur Engineering Annemarie Manger onlangs ook dat Amsterdam juist voor dit soort hoogopgeleide kenniswerkers aantrekkelijk is als nieuwe woonplaats. Ze benadrukte de betekenis voor de innovatie en werkgelegenheid in de regio.

Nog eens het dubbele van de 9000 werknemers bij Tata Steel in IJmuiden dankt zijn baan indirect aan het staalbedrijf, door toeleveranciers bijvoorbeeld.

Seinen op rood
Over de werkgelegenheid leven nog grote zorgen bij de vakbonden. Die keerden zich woensdag zowel in Nederland als in Duitsland meteen tegen de fusie. "Wij zijn tegen de voorgenomen fusie vanwege het grote banenverlies en zullen er alles aan doen die te voorkomen. Ook acties zijn daarbij niet uitgesloten," zei Aad In 't Veld van FNV Metaal.

In Duitsland was de eventuele fusie al een thema aan de zijlijn van de verkiezingen van komende zondag. Voor vrijdag is al een grote demonstratie gepland. Woensdag hebben mensen het werk er al neergelegd.

Voor de centrale ondernemingsraad van Tata Steel in IJmuiden staan 'alle seinen op rood', volgens voorzitter Frits van Wieringen. Volgens hem is altijd ontkend dat een samengaan gepaard zou gaan met ontslagen. "Maar dat gebeurt nu dus wel."

Volgens Van Wieringen zijn er nog wel meer zaken niet duidelijk, onder meer over wat de fusie betekent voor de werkgelegenheid bij de voormalige Hoogovens. Daarom is er volgens hem nog een 'lange weg te gaan'.

Lees ook: FNV sluit acties Tata Steel IJmuiden niet uit

'Goed voor Nederland'

De komst van het hoofdkantoor van de Europese activiteiten van Tata Steel en Thyssenkrupp naar Amsterdam is volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW juist een opsteker voor Nederland.

Het hoofdkantoor brengt hoogwaardige banen en een belangrijk beslissingscentrum naar ons land, zegt voorzitter Hans de Boer. Daarnaast is het ook "een erkenning van het goede Nederlandse vestigingsklimaat".

De Boer benadrukt wel dat het met de fusie van belang is dat de Nederlandse tak van het fusiebedrijf, het voormalige Hoogovens in IJmuiden, zich autonoom kan ontwikkelen. Hij wijst daarbij op het economische belang van het bedrijf in Nederland met zijn 10.000 werknemers en zijn voortrekkersrol op de vlakken van duurzaamheid en innovatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden