Tarief erfpacht tóch omhoog

VVD en D66 hebben er gisteravond in toegestemd om het canonpercentage voor nieuwe erfpachtcontracten te verhogen van 2,3 naar 3 procent van de grondwaarde.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Dat is opmerkelijk, aangezien VVD en D66 geharnaste tegenstanders zijn van het erfpachtsysteem en dan vooral het aspect van plotselinge canonverhogingen.

Om het zuur iets zoeter te maken, hebben de partijen er met hulp van coalitiepartner SP wel voor gezorgd dat erfpachters die het canonpercentage vastzetten voor tien of 25 jaar een aantrekkelijker canonpercentage tegemoet kunnen zien. VVD-raadslid Daniel van der Ree: 'Aangezien het percentage wordt vastgezet, hebben huiseigenaren dan ook niet meer te maken met een inflatie-indexering.'

Percentage
Ook gaat het hogere canonpercentage niet met terugwerkende kracht per 1 oktober in, maar per 1 januari 2015. D66-raadslid Joris van Osselaer: 'Dat zou namelijk heel vervelend zijn als je nu een huis aan het kopen bent.' Van der Ree: 'Het past een betrouwbare overheid niet, het canonpercentage met terugwerkende kracht te verhogen.'

De maatregelen gelden alleen voor nieuwe erfpachtuitgiften. D66, VVD en SP hebben ook de wethouder ook gevraagd met een oplossing te komen voor een kleine groep pandeigenaren die dreigde te worden behandeld als nieuwe erfpachters, terwijl ze dat volgens VVD en D66 niet zijn.

Verlies
De verhoging van het canonpercentage is nodig omdat de gemeente anders verlies dreigt te lijden op de gronduitgifte. Dit komt doordat de gemeente nu voor een hoger percentage geld leent dan het canonpercentage dat zij berekent aan huis- en pandeigenaren.

Uiteindelijk willen VVD en D66 zo snel mogelijk een einde maken aan het huidige erfpachtsysteem. Zij spraken daarom met in het coalitieakkoord met de SP af de stijging van de grondwaarde in de toekomst niet langer ten goede te laten komen aan de gemeente, maar aan de huiseigenaar.

De technische uitwerking en uitvoering van deze voornemens laat vanwege de complexe materie nog wel enige tijd op zich wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden