Tarief Amsterdamse parkeervergunningen fors omhoog

De tarieven van parkeervergunningen in Amsterdam gaan fors omhoog, namelijk tot maximaal het dubbele van wat autobezitters nu betalen. En de scooter is niet langer welkom op het fietspad.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dat zijn twee punten die GroenLinks heeft binnengehaald in het akkoord dat de partij heeft gesloten met D66 om te komen tot een nieuw stadsbestuur. Dat zegt GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink tegen Het Parool.

'Wij willen autobezit in de stad ontmoedigen en ervoor zorgen dat Amsterdam weer de fietshoofdstad van Europa wordt.' Binnen de ring worden alle straten - behalve de doorgaande wegen voor auto's - 30 kilometerzones. Fietspaden worden verbeterd. Scooters moeten op de rijweg. 'Het liefst met helmplicht, maar anders zonder', aldus Groot Wassink.

Woningen verduurzamen
Volgens Groot Wassink is er in het akkoord dat de partij met D66 heeft gesloten sprake van 'radicale vergroening van de openbare ruimte'. 'We gaan op grote schaal woningen verduurzamen met woningisolatie en zonnepanelen.' Daartoe komt er een klimaat- en innovatiefonds van 72 miljoen euro. Verder komt er een 'ambitieus plan' dat ervoor moet zorgen dat er in 2018 sprake is van 20 procent uitstootreductie.

Groot Wassink is ook blij met wat hij heeft binnengehaald voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad. 'Structureel hebben we 2 miljoen euro voor de noodopvang van vluchtelingen geregeld.'

Later vandaag presenteren D66 en GroenLinks het volledige akkoord, waar zij de afgelopen twee weken over hebben onderhandeld. Aan de hand van dit akkoord gaan de partijen op zoek naar de benodigde derde partner voor in het college. Dit kan de VVD, de PvdA of de SP worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden