Tareq Aziz vrijgesproken van moord

Aziz werd er samen met zeven andere beklaagden van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de executie van tientallen kooplui in Bagdad in 1992. Foto EPA/Ramzi Haidar Beeld
Aziz werd er samen met zeven andere beklaagden van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de executie van tientallen kooplui in Bagdad in 1992. Foto EPA/Ramzi Haidar

BAGDAD - Tareq Aziz, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Irak, is maandag samen met andere hoge functionarissen vrijgesproken van de moord op tientallen sjiieten tijdens het bewind van Saddam Hoessein. Dat hebben juridische bronnen laten weten.

Aziz werd er samen met zeven andere beklaagden van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de executie van tientallen kooplui in Bagdad in 1992. De kooplui zouden met voedselprijzen hebben gespeculeerd tijdens de sancties tegen Irak.

Tegen de 73-jarige oud-minister loopt ook nog een zaak rond de vervolging van Koerden in de jaren tachtig. De christen Tareq Aziz was lange tijd voor de buitenwereld het gezicht van het regime van dictator Saddam Hussein. Hij gaf zich in 2003 korte tijd na de val van Saddams regime aan de Amerikanen over.

Het tribunaal in Bagdad sprak maandag eveneens een vonnis uit in de zaak tegen een neef van Saddam. Hassan al-Majid, beter bekend als Ali Chemicali, is voor de derde maal ter dood veroordeeld, net als twee leiders van Saddams Baath partij. Ditmaal veroordeelde de rechter Majid voor betrokkenheid bij de moord op en het wegjagen van sjiitische moslims in 1999.

Eind vorig jaar kreeg Ali Chemicali de doodstraf voor misdaden tijdens het neerslaan van de sjiitische opstand in 1991. Bij massa-executies en beschietingen kwamen toen tienduizenden mensen om het leven. In 2007 werd hij ter dood veroordeeld wegens genocide op tienduizenden Koerden in 1988. Daarbij werd ook gifgas ingezet, waaraan Majid zijn bijnaam dankte. (ANP/EFE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden