Tappunt of flessenwater van de huisbaas ‘zeer wenselijk’ bij loden leidingen

Verhuurders zouden veilig drinkwater moeten regelen voor hun huurders zolang in hun huurwoningen nog drinkwaterleidingen van lood liggen. Verplicht is dat niet, maar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) noemt dat wel ‘zeer wenselijk’.

Beeld ANP

Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Die vroeg de minister of de verhuurders moeten opdraaien voor de kosten van flessenwater, als het drinkwater wordt vergiftigd door looddeeltjes.

Daarop gaat de minister niet in, zoals ze ook niet meegaat met de suggestie van de PvdA om dit af te dwingen bij verhuurders. Wel oppert de minister dat verhuurders flessen of pakken drinkwater thuisbezorgen of in de buurt zorgen voor een tijdelijk watertappunt.

Eind vorig jaar ontstond grote bezorgdheid in de tuindorpen van Noord omdat onder honderden woningen van Ymere nog loden drinkwaterleidingen bleken te liggen. Toen de Gezondheidsraad kort daarop in een rapport waarschuwde dat naar schatting 100.000 tot 200.000 oudere Nederlandse woningen nog loden leidingen hebben, sloegen deze zorgen over naar de rest van de stad.

Kwetsbare ouderen

Bij jonge kinderen kunnen te hoge concentraties lood in het drinkwater het leervermogen schaden. Maar ook ouderen zijn kwetsbaar omdat lood in het drinkwater invloed heeft op de bloeddruk en de nierfunctie, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen.

Zoals eerder gemeld, onderzoekt de minister nog de mogelijkheid van een verplichting om melding te maken van de loden leidingen voor verkopers of verhuurders van woningen. Ook gaat ze na of er een verbod op loden leidingen moet komen. Huurders kunnen al wel naar huurcommissie stappen en een lagere huur afdwingen, als er teveel lood in hun drinkwater zit. De huurcommissies zien dat als een gebrek.

Filtersystemen

De minister ziet filtersystemen niet als een oplossing. Er is in Nederland onvoldoende onderzoek naar gedaan en daarom wil de overheid ze niet aanbevelen, schrijft de minister. In een studie van wateronderzoeksbureau KWR bleek dat filters wel kunnen helpen, zij het alleen tijdelijk.

Verhuurder Rappange verstrekte eerder waterfiltersystemen aan huurders zolang die afwachting waren van het vervangen van de loden leidingen. Ymere installeerde in de tuindorpen al verschillende watertappunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden