Tantrafestival wordt geen zweverige sekspartij

Eind april wordt in Amsterdam het eerste meerdaagse tantrafestival georganiseerd. Beginnende én ervaren 'tantrika's' komen drie dagen lang samen om zichzelf en elkaar te ontdekken. Maar wie aan een zweverig seksfeest denkt, heeft het mis.

Redactie
promobeeld van het tantrafestival. Beeld Tantra Festival
promobeeld van het tantrafestival.Beeld Tantra Festival

Wie aan tantra denkt, ziet misschien hordes spirituele Indialiefhebbers die in extase om elkaar heen dansen om vervolgens door middel van ingewikkelde poses in een uitgerbreide orgie te belanden.

Het is een vrij kortzichtige denksprong die tantrika Rakesh Mijling direct herkent. "Het is niet erg dat mensen dat denken. Het seksuele aspect van tantra is natuurlijk het meest bekend, maar eigenlijk is het een heel klein onderdeel van het levenspad. Dat yoga bijvoorbeeld ook onderdeel van tantra is weten veel mensen niet."

Seksuele energie
Eind april organiseert Mijling met zijn partner het eerste driedaagse tantrafestival in de stad, voor beoefende 'tantrika's' én beginners. Die nieuwelingen hoopt hij te laten zien wat de beweging allemaal inhoudt.
"Het is een oude leer die je helpt in contact te komen met jezelf en het leven. Het is een onderzoek in bewustwording".

Op het festival speelt seks geen rol, maar seksuele energie daarentegen is enorm belangrijk. Mijling: "Seksuele energie is levenskracht. Daarmee komen cellen tot bloei en kun je het lichaam helen, ook zonder seks.

Mannen die seksuele energie voelen of opgewonden zijn, willen dat gevoel graag kwijt en zullen ejaculeren. Tantra helpt je de energie niet te concentreren in je ballen, maar het door ademhaling en dans te laten stromen door je hele lichaam."

Purpose
Mijling merkt een groeiende belangstelling voor de spirituele levenswijze. "Het wordt steeds helderder wat tantra is, en dat het je helpt te zoeken naar je doel en geluk. Mensen halen hun geluk niet altijd meer uit bijvoorbeeld hun carrière. Dat is te vluchtig. De aandacht verschuift naar geluk vanuit eigen ontwikkeling. Vóel wat er is. Duw gevoel niet weg, maar speel ermee."

De tijd nemen om te voelen wat er is kan mensen doen denken aan mindfulness, maar dát is volgens Mijling wel iets braver dan tanra. "Waar mindfulness een veilige setting biedt met kaders, zoekt tantra de grenzen op. Het is nooit hetzelfde. Als ik merk dat mediteren een groep mensen niet verder helpt zet ik harde muziek aan en gaan we dansen en stoeien. Tantra laat zich niet vangen binnen een bepaald concept."

Tantra Festival (18+)
28 tot en met 30 april, €200
Club Lite

Promotiebeeld Beeld Tantra Festival
PromotiebeeldBeeld Tantra Festival
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden