'Tante Joyce' na vijf jaar vrijgesproken van moord

'Tante Joyce' B. uit Amsterdam-Oost is vrijgesproken van de moord op Robert Soekar. Wel hielp zij het lichaam te verbergen.

Maarten van Dun
De plek van de moord Beeld Het Parool/Elmer van der Marel
De plek van de moordBeeld Het Parool/Elmer van der Marel

Na een lang juridisch gevecht, waarin Joycelin B. (68) uit Amsterdam-Oost gevangenisstraffen tot vijftien jaar cel kreeg opgelegd, is er nu een eind gekomen aan het proces tegen de buurtmoeder uit Oost. Conclusie: niet kan worden bewezen dat ze betrokken was bij de gewelddadige dood van haar neef Robert Soekar (54) in maart 2011, maar zeker is wel dat ze hielp zijn lichaam te verbergen. Daarvoor krijgt ze zes maanden cel.

Joyce B. genoot in de buurt bekendheid als Tante Joyce, omdat zij al tientallen jaren drugsverslaafde en dakloze mannen in haar woning opving. Bij winkeliers in de buurt haalde ze overschotten op om haar gasten van te onderhouden. Het leverde haar in 2006 nog een nominatie op voor Amsterdammer van het Jaar.

Theorie
De Hoge Raad verwees de al lang slepende zaak begin dit jaar terug naar het hof omdat in een eerdere uitspraak, waarin B. als schuldige werd aangewezen, onvoldoende aandacht was geweest voor de theorie dat zij ten tijde van de moord op Soekar niet thuis was geweest. Nu concludeert het hof dat inderdaad niet kan worden uitgesloten dat B. tijdens het dodelijke geweld in haar huis net de deur uit was om boodschappen te doen.

Dat B. telkens wisselend verklaarde is niet genoeg om haar voor moord te veroordelen, oordeelde het hof, al loog B. meerdere keren aantoonbaar. "Zij vervalt theatraal in algemeenheden als zij met belastend materiaal wordt geconfronteerd, terwijl zij ontlastend materiaal moeiteloos inpast in haar verhaal. Voor een bewezenverklaring zijn haar ongeloofwaardige verklaringen en geveinsde vergeetachtigheid echter onvoldoende."

B. heeft altijd met de beschuldigende vinger gewezen naar een kennis die in het huis aanwezig zou zijn geweest en die Soekar zou hebben vermoord. Die man werd aanvankelijk door de rechtbank tot vijftien jaar cel veroordeeld, maar later alsnog vrijgesproken. Ook B. was het dus niet die Soekar met een 'scherprandig voorwerp' meerdere keren op het hoofd sloeg, maar het hof weet zeker dat B. heeft geholpen Soekars lichaam in een tapijt te wikkelen. Dat hij door geweld om het leven kwam moet op dat moment 'volstrekt duidelijk' zijn geweest voor B.

Dna
Haar dna zat op zijn broek en sokken doordat zij het lichaam van Soekar versleepte en op het tapijt waarin zijn lijk zat opgerold trof de politie de bloedige afdruk van de slipper van B.

Volgens B. had de moordenaar dat op listige wijze gedaan, maar daarover was het hof duidelijk: "Op dit punt moet worden geconstateerd dat B. haar fantasie adequater heeft gebruikt dan verwacht mag worden van een verdachte die iedere betrokkenheid ontkent." Omdat de bejaarde B. al vijf jaar vastzat, iets wat haar naar eigen zeggen zeer zwaar viel, komt zij nu definitief op vrije voeten. De vrijspraak voor B. betekent ook dat de moord op Soekar waarschijnlijk voor altijd onopgelost zal blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden