Tankopslagbedrijf Odfjell deels stilgelegd

De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft het tankopslagbedrijf Odfjell in het Botlekgebied gedeeltelijk stilgelegd. Volgens de dienst zijn de blus- en koelvoorzieningen bij het bedrijf niet in orde, waardoor er gevaar is voor de omgeving. Dat hebben de DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vandaag bekendgemaakt.

Uiterlijk zondagmiddag moeten vijf tanks zijn leeggehaald die stoffen bevatten waarvoor blus- en koelvoorzieningen vereist zijn. In de tussentijd moet Odfjell zorgen voor maatregelen om een incident op korte termijn te voorkomen.

Ook van zeven andere tankputten die in dezelfde periode (1957-1963) zijn gebouwd zijn de koel- en blusinstallaties mogelijk niet in orde. Odfjell krijgt 6 dagen de tijd om de tankputten leeg te halen, tenzij het bedrijf kan aantonen dat de veiligheidsvoorzieningen deugen. Het tankopslagbedrijf moet er op last van de veiligheidsregio voor zorgen dat er voorlopig uit voorzorg dag en nacht een brandweereenheid op het terrein is. Er was geen sprake van acuut gevaar.

De laatste weken wordt in de media openlijk gespeculeerd over het functioneren van DCMR Milieudienst Rijnmond. GroenLinks in Rotterdam dringt al langer aan op een onderzoek omdat de dienst bij Odfjell 'flinke steken' zou hebben laten vallen. Het tankopslagbedrijf heeft 30 jaar lang geen tanks gecontroleerd, stelde de DCMR eerder in een rapport. Het zou dan ook betekenen dat de milieudienst daar al die tijd nooit heeft ingegrepen.

Overigens zegt Odfjell uit eigen beweging 80 tanks te hebben stilgelegd nadat tijdens een test was gebleken dat koel- en blusleidingen vervuild zijn. Een spoelprogramma dat voor later dit jaar gepland stond, wordt nu versneld uitgevoerd, reageerde het bedrijf op de regionale omroep RTV Rijnmond. Odfjell verwacht de tanks dit weekend en de komende week weer in gebruik te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden